Vodič

Obrezovanje češnje

Večina sort češenj ima intenzivno rast in se razvijejo v velika drevesa. Če želimo drevo obdržati zmernih višin, ga moramo redno obrezovati.

Mlado drevo

Mlado drevo obrežemo tako, da ostanejo le tri veje, ki so enakomerno porazdeljene po deblu, njihova rast pa mora biti pod čim večjim kotom glede na deblo. Poganjke, ki smo jih pustili, odrežemo na polovici ali dveh tretjinah. Rez napravimo tik nad brstom, ki gleda navzven (stran od debla).

Vzgoja

Odstranjujemo poganjke, ki so starejši od treh let. Poganjke vedo odrežemo tik nad brstom, ki gleda navzven (stran od debla). Odstranimo tudi vse poganjke, ki bi lahko novemu poganjku predstavljali konkurenco, in nove poganjke, ki se razvijejo na zgornji strani obstoječega poganjka. Nove poganjke privežemo, tako da rastejo vodoravno.

Vsakih nekaj let krošnjo preredčimo. Odstranimo tudi debelejše veje. S tem omogočimo, da v krošnjo pride več svetlobe. Vrh skrajšamo, da drevo ne postane previsoko. Ko se pojavi nov vrh, postopek ponovimo.

Čas obrezovanja

Češnje obrezujemo spomladi, če gre za obrezovanje tanjših poganjkov. Debelejše poganjke vedno obrezujemo po obrodu, julija ali avgusta.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog