Vodič

Strupene rastline v vrtu

Okrasne rastline sadimo na vrtu zaradi njihovega videza, zato smo ob nakupu premalo pozorni na to, da so lahko tudi strupene. Navadno niso nevarne zdravju ljudi, povsem drugače pa je, če so pri hiši majhni otroci. Njihova radovednost nima meja in kaj kmalu se lahko zgodi, da lepi rdeči plodovi končajo v njihovih ustih. To pa je že lahko problem, saj nekatere povsem običajne rastline skrivajo v sebi močne strupe, ki lahko povzročijo zdravstvene težave in celo smrt.

Rastline tvorijo različne snovi kot odziv na dejavnike okolja, med te pa spadajo strupi, dišave, zdravila in druge učinkovine. S strupi se branijo pred škodljivimi organizmi, njihova razporejenost po rastlini pa je različna in jih lahko najdemo povsod ali samo v določenih delih rastline. Vsebnost strupov variira tudi glede na letni čas in jih je pogosto največ na višku rastne sezone.

Veliko okrasnih rastlin, ki jih sadimo na vrtu, je strupenih, zato bi morali to dejstvo upoštevati pri načrtovanju sajenja. Tudi pri povsem vsakdanjih opravilih, kot je rezanje žive meje, lahko pridejo v telo delci rastlin, ki vsebujejo določene strupe. Zato je pomembno, da rastline, ki rastejo na našem vrtu, poznamo in se, preden jih oskrbujemo, primerno zaščitimo. Otrokom so najbolj nevarne takšne z lepimi plodovi, ki jih lahko zamenjajo za užitne jagode ali jih poskusijo iz radovednosti. Nekaterih rastlin pa niti ni treba zaužiti, saj so strupene že na dotik, znaki zastrupitve pa se kažejo kot nepojasnjene slabosti, vrtoglavice, srbečice, ekcemi in drugo. Največ takšnih težav imajo profesionalni vrtnarji, gozdarji in drugi, ki so vsakodnevno izpostavljeni različnim rastlinam. Skoraj vsako leto pa smo lahko priča zastrupitvam ljubiteljskih nabiralcev rastlin, ki šmarnico zamenjajo za čemaž.

Plodovi borgovite
Plodovi brogovite so strupeni

Žive meje so nepogrešljive pri snovanju vrta, manj znano pa je, da so nekatere rastline, ki jih uporabljamo za njihovo oblikovanje, tudi strupene. To ne pomeni, da jih ne smemo saditi na vrtu, temveč je to dejstvo zgolj dovolj tehten razlog za previdnost. Navadna tisa raste sicer počasi, vendar jo lahko lepo oblikujemo in je zato pogosta na vrtovih. Pri tisi so strupeni vsi deli rastline z izjemo rdečega ovoja semen. Tisa vsebuje več alkaloidov, ki povzročajo slabosti, okvaro ledvic, jeter, motnje v delovanju srca in celo smrt zaradi zadušitve. Tudi žive meje iz kaline (ligustra) so zelo pogoste, strupeni pa so vsi deli rastline. Zato je potrebna previdnost pri njenem oblikovanju in obvezna zaščita tako rok kot obraza. Med samim delom ne smemo uživati alkoholnih pijač ali kaditi, po opravljenem delu pa si roke dobro umijemo, da odstranimo ostanke strupov in jih po nesreči ne zanesemo v oči, nos ali v usta. Kalina ima tudi črne plodove, ki jih otroci hitro zamenjajo za užitne borovnice ali uporabijo pri igri. Podobno velja tudi za vedno zeleni lovorikovec in pušpan, ki je od nekdaj priljubljena rastlina za obrobe in meje. Na koncu velja omeniti tudi modne kleke, ki imajo strupene vršičke in storže. Ti lahko povzročijo vnetje kože, ob zaužitju pa težave z želodcem, bruhanje in okvaro ledvic ter jeter.

strupena rastlina

Od grmovnic, ki jih pogosto sadimo na vrtovih, naj omenim rododendron, azalejo, hortenzijo, trdolesko, brogovito, bodiko, glicinijo, nagnoj in kovačnik. Bodika je precej trnata, zato ni bojazni, da bi se kdo zastrupil z njenimi listi. Zato pa so plodovi tisti, ki lahko pritegnejo pozornost otrok, povzročijo pa hude okvare notranjih organov in celo smrt. Tudi jesenski plodovi brogovite so videti prav okusni, vendar le za ptice.

Med trajnicami in ostalimi cvetlicami moramo biti pazljivi pri delu s telohi, okrasnimi čebulicami, predvsem z narcisami, šmarnico, orlico, preobjedo, makom, mlečki, ostrožnikom, salomonovim pečatom, naprstcem in še mnogo drugimi.

Strupenost v rastlinah je povsem naraven pojav, ki ga moramo sprejeti in poznati. Najbolj ranljivi so otroci, ko odkrivajo svet okrog sebe, mi pa jih moramo pri tem učiti in opozarjati na nevarnosti.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog