Vodič

Poškodbe rastlin zaradi zmrzali

Zmrzal oziroma zmrzovanje rastlin poškoduje stene rastlinskih celic in pogosto povsem uniči bolj občutljive rastline. Cvetovi, poganjki, brsti in listi odpornejših rastlin lahko počrnijo ali spremenijo obliko in videz. Ob daljših močnih zmrzalih lahko pride do pokanja lubja dreves. Poškodbe so pogostejše na občutljivejših rastlinah, ki so rasle v pozni jeseni ali začnejo rasti zgodaj spomladi, ko so temperature občasno še vedno krepko pod lediščem.

Poškodbam zaradi zmrzali se lahko izognemo tako, da sadimo rastline na mesta, kjer se ne zadržuje hladen zrak (globeli, ob vznožju vzpetine,…) Težavna so tudi mesta, kjer se pojavlja zgodnje jutranje sonce. Pozno poleti in jeseni ne gnojimo z dušikovimi gnojili. Takšno gnojenje spodbuja rast novih poganjkov, ki se do prvih zmrzali ne utrdijo dovolj. Ob napovedi nizkih temperatur zaščitimo občutljivejše rastline pred pozebo (zastirka).

Rastlinam, ki so pozeble, odstranimo vse poškodovane dele do prvega nepoškodovanega poganjka ali brsta. Dela se lotimo, ko ni več nevarnosti novih pozeb. Dobro pognojimo z univerzalnim gnojilom, da zagotovimo bujno rast. 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog