Vodič

Obrezovanje zimzelenih grmov

V primerjavi z listopadnimi grmi je treba zimzelene obrezovati zelo malo. Kot pri vseh grmovnicah tudi mladim zimzelenim grmičkom koristi spodbuda za razvoj vej in enakomerno razmaknjenih stranskih stebel. Prvo leto po vsaditvi obrežite vodilne poganjke, da spodbudite oblikovanje močnega sistema stranskih vej. Tako boste morali samo še odstranjevati šibke ali poškodovane poganjke ali ves grm rahlo postriči.
 

Posebne tehnike obrezovanja

Nekatere rastline lahko s posebnimi tehnikami obrezovanja oblikujemo v figure in pregrade.
 
Bonsaj je tehnika pomanjševanja rastlin z rednim obrezovanjem in oviranjem rasti korenin. Teoretično lahko tako oblikujemo katerokoli vrsto rastline.
 
Sekanje Tehniko so razvili, da bi zagotovili stalne in obnovljive zaloge lesa za drva. Rastline redno sekajo blizu tal, kar spodbuja bujno rast novih. Nov les je običajno lepši od starejšega in ima okrasno vrednost. Tako obrezujejo dren in vrbo.
 
Špalir Vzgajanje rastlin na špalirju je obrezovanje rastline ob okvirju ali steni. Za špalirje pogosto uporabljamo kamelije, panešplje, sadno drevje, ognjeni trn in vrtnice.
 
Dvignjene žive meje V 16. in 17. stoletju je bil ta način obrezovanja rastlin zelo priljubljen, z njim pa so visoke krošnje primernih rastlin umetelno prepletali z ograjami. Tako še danes včasih oblikujejo krošnje lip, čeprav je primerno katerokoli drevo s košato krošnjo.
 
Obsekovanje Ta metoda je podobna sekanju, samo da vtem primeru obrezujemo na trajnem ogrodju. Primerne rastline so lagerstremije, dren, platana in vrba.
 
Dekorativno oblikovanje Obrezovanje rastlin v oblike krogel, stožcev, spiral in živali je že stara tehnika. Primerne rastline so pušpan, iglavci, kosteničevje. Na deblu lahko raste več plezalk in grmičevja, ki je na vrhu oblikovano v kroglo, več krogel ali rastlino z visečimi vejami.
 

Več: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/dom-...

Vir: Dom in vrt, vseved za vsako gospodinjstvo, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog