Vodič

Drevesa in sosedski odnosi

Drevesa so velike rastline in pogosto segajo preko meje zemljišča, ki ga imamo v lasti. Takšno drevo lahko moti soseda in sosed želi, da ga odstranimo. Pri tem pogosto prihaja do sporov, ker lastnik drevesa ne želi obrezati ali odstraniti, ali pa sosed zahteva preveč. Zato je v Stvarnopravnem zakoniku natančno določeno (členi 81, 82 in 83), kakšne so pravice in obveznosti obeh sosedov.

Če drevo s svojimi vejami sega na sosednje zemljišče, ima njegov lastnik pravico do plodov, ki padejo z drevesa. Lastnik zemljišča ali nepremičnine si lahko prilasti veje sosedovega drevesa, če segajo v zračni prostor njegovega zemljišča oz. nepremičnine in korenine, ki segajo na njegovo zemljišče. Če ga motijo, mora pozvati lastnika drevesa, da jih odstrani. Če jih lastnik drevesa ne odstrani, jih lahko odstrani sam. Prilastitev vej in korenin ne velja v gozdu.

Če drevo raste na meji, se plodovi delijo med oba mejaša po enakih delih. Če drevo na meji ovira rabo katerega izmed sosednjih zemljišč ali nepremičnin, lahko lastnik zahteva, da se odstrani na skupne stroške.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog