Vodič

Čudoviti javorji

Ko začnejo jeseni zlato pisani listi javorja odpadati, je čas, da se lotimo pospravljanja listja. Jesen je tisti čas, ko pridejo ravno listi različnih javorjev do polnega izraza, saj zažarijo v vseh barvah. Če ima človek v vrtu javor, mu jeseni ne bo nikoli dolgčas ob opazovanju igre vetra z njegovim pisanim listjem.

Da pa bodo javorjeva drevesa dobro uspevala, moramo postoriti nekaj malenkosti. Pri nakupu se je najbolje odločiti za takšne sadike, ki rastejo v gredi in nam jih ob nakupu izkopljejo. Če imamo na voljo sadike v loncih, moramo preveriti ali skozi odcedne luknje ne poganjajo korenine. Preden odstranimo lonec, moramo te korenine odrezati. Drevo namestimo v sadilno jamo, zasujemo, temeljito zalijemo in privežem z vrvico na palico, ki mu bo nudila podporo, dokler se ne zaraste.

Javorji dobro uspevajo na dobro odcednih in rahlih tleh. Izogibajo se zbitih in težkih tal. Obrezujemo po zaključku spomladanske rasti (proti koncu junija). Spomladi se obrezovanju izogibamo, ker se na odrezanih mestih cedi sok – drevo joče. Krošnjo zmanjšujemo v jeseni tako, da na več mestih odrežemo veje vendar ne več kot 1/3 krošnje. V zimskem času moramo drevesa v posodah dobro zaščititi pred zmrzaljo. 

V jeseni se ne bohotijo v bogatih barvah samo veliki javorji. Množica majhnih vrst japonskih javorjev premore celoten razpon rdečih in oranžnih barv. Manjše javorje lažje razmeščamo po vrtu, z njimi lahko ustvarjamo različne vzorce in so primernejši za manjše vrtove. S pravilnim kombiniranjem z drugimi rastlinami lahko napravimo pravo simfonijo barv, ki se lahko začne že spomladi. Primerni so nizki rododendroni, hoste in nekateri zimzeleni grmi. Zelo zanimiv izmed javorjev je Acer griseum. Pozimi predstavlja pravi dragulj v vrtu, ker se mu lupi skorja.

Manjši javorji so primerni tudi za terase in balkone, če jih posadimo v dovolj velike posode. Nekatere vrste ne prenašajo dobro polne osvetlitve in lahko se pojavi rjavenje listnih konic. Zato jih raje namestimo na takšno mesto, kjer so v opoldanskih urah v senci.

Javorjevo listje je tudi odličen element  za jesenske šopke.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog