Vodič

Sivka


Sivka oziroma lavanda (Lavandula) je v osnovi mediteranska rastlina, vendar je možno bolj odporne sorte gojiti tudi pri nas – če le poskrbimo za rast v toplem in sončnem kotičku, kjer zemlja ni nikoli premokra.

Rastišče

Če želite sivko gojiti predvsem zaradi njenega olja, lahko koncentracijo olja povečate s tem, da jo zasadite v s hranili revnejšo, bolj peščeno zemljo. Če želite, da se vam bo po vrtu širil prijeten vonj, pa naj raste v zemlji, ki je alkalna in vsebuje več apnenca.
Grmički sivke, primerni za celinsko področje, lahko preživijo tudi najbolj hudo zimo, če le poskrbimo, da korenine niso v premokri zemlji. Sivko velja sicer zasaditi ob zidu, da je pozimi nekoliko bolj zavarovana pred vetrom.

Gojenje v loncih

Sivko lahko gojite tudi v loncih, ki jih lahko poleti večkrat prestavite, da bo dobila rastlina čim več sonca, pozimi pa postavite v notranje prostore in tako zaščitite pred mrazom. Sivka naj ne raste v prevelikem loncu – čeprav ima rastlina precej korenin, ima rajši rast na bolj „stisnjenem” prostoru. Lonec naj ima dovolj odprtin za odtekanje vode, da rastlina ne bo v preveč vlažni zemlji.

Obrezovanje

Sivko je treba redno „žeti”, torej odrezati cvetove, prav tako pa je potrebno obrezovanje. Sorte, ki rastejo v višino, spomladi „skrajšamo” za približno eno tretjino, nizke sorte pa porežemo za ped ali dve. Najbolje je sicer počakati, da rastlina spomladi na spodnjem delu že prične nekoliko odganjati, šele nato se odločimo za rez.
Če sivke ne obrezujemo, bo število njenih cvetov precej manjše, nazadnje pa vam bo ostal bolj kot ne le še suh, olesenel del rastline – kar se bo ne glede na nego zgodilo tudi po približno desetih letih, ko se življenjska doba sivke konča, in jo boste morali nadomestiti z novo.

Uporaba sivke

Če imate vrt na podeželju, potem verjetno že veste, da je sivka odlična za odganjanje divjadi, ki bi se sicer rada gostila z vašo solato. Če sivko ob poletnem pikniku vržete v oglje za žar, pa boste z njenim vonjem tudi odgnali komarje. In tisto, kar divjadi ter mrčesu ni prijetnega vonja, je nam precej všeč – sivko cenimo prav zaradi njenega vonja in olja.
Da bi imela suha sivka kar najboljši vonj, je treba cvetove požeti takrat, ko se ravno pričnejo odpirati. Ko sivko nato posušite, jo lahko uporabljate tako za odišavljenje doma (zvežite jo v šopke in obesite s cvetovi navzdol), kot za odganjanje moljev iz oblačil.
Pridobivanje stoodstotnega sivkinega olja, ki je cenjeno za aromaterapijo in odpravljanje glavobolov in sproščanje, je za „domačo uporabo” sicer prezapleteno, a ker je sivka užitna rastlina, lahko „sivkino olje” za kuho dobite tudi tako, da cvetove sivke namočite v sončnično ali oljčno olje. Sicer pa lahko cvetove sivke dodate solatam, sladicam, pečenemu mesu, jih vkuhate v marelično ali breskovo marmelado ...

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog