Romantični vrt

Romantični vrt je vrt, prepleten z barvami in vonji cvetov v čutilom prijetni obliki. Je vrt, kjer so čutila zasičena z lepoto in umirjenostjo. Zaljubljenci so se že od nekdaj zatekali v romantične vrtove, kjer njihova čustva privrejo na dan v vsej svoji polnosti. Harmonično zasajene kompozicije trajnic so paša za oči, vrtnice, sivka in zelišča, poskrbijo, da s svojim vonjem očarajo čutnice za voh. Visoke trave šumijo in se nežno zibajo v vrtu. Romantični vrt daje obiskovalcu vtis, da je vstopil v čisto nov, drugačen svet.

Prvo srečanje obiskovalca z vrtom predstavlja vrtni vhod. Lahko je v obliki tunela iz opor, po katerih se vzpenjajo dišeče vrtnice. Primeren je tudi vhod narejen iz visoke žive meje. Pomembno je, da je potegnjena ostra meja ločnica med vrtom in ostalim svetom. Obiskovalec mora pri samem vstopu začutiti, da je vstopil v drugačen svet. Od vhoda do vsakega predela vrta, do vsakega drevesa vodijo zavite poti. So ozke in speljane tako, da med hojo odkrivamo nove in nove stvari. Poti so zanimive same po sebi, če so zgrajene iz različnih materialov, ki lahko predstavljajo različna okolja. Okoli skalnjaka ali melišča uporabimo različno grob pesek, ki nam bo dal občutek hoje po planinskih poteh, če pa želimo imeti občutek hoje po gozdu, potem uporabimo sesekljano lubje. Hoja po različnih podlagah sprošča različne zvoke, ki akustično dopolnjujejo vrt.

Ob poteh sadimo različne dišeče rastline, ki nas s svojim vonjem očarajo. Primerne so vonjavna kamilica (Chamomilla suaveolens), timijan, melisa in sivka. Pomembno vlogo imajo tudi vrtnice. Ne samo, da je rdeča vrtnica simbol ljubezni, ki je tesno povezana z romantiko, tudi opojni vonji vrtnic prispevajo k romantičnemu vzdušju. Zelo dišeči sta stari sorti 'Charles de Mills' in 'Fantin Latour', ki imata cvetove nabite z nostalgijo. Med vzpenjavkami imajo močan vonj 'New dawn,' 'Lawinia,' 'Morgensonne 88,' ki cvetijo rumeno in 'Sympathie,' ki cveti temno rdeče. Z njimi lahko oblikujemo dišeče tunele, stene ipd.

Različne plezalke in vzpenjavke ne smejo manjkati. Način rasti in oblike, ki jih tvorijo, so same po sebi zelo zanimive. Pogosto so listi in cvetovi zelo zanimivi, nekatere pa imajo tudi močan vonj. Z njimi lahko zakrijemo očem neprijetne strukture v vrtu in oblikujemo različne oblike. Različni sroboti (Clematis sp.) so primerni, da »oblečejo« debla sadnih dreves. Imajo zelo lepe in zanimive cvetove. Za prekrivanje golih sten in betonskih površin je primeren bršljan. Sčasoma bo prerasel v lepo zimzeleno preprogo. Glicinija (Wisteria sp.) pa je nuja.

Barve imajo velik pomen, zato pazimo, da trajnice sadimo tako, da dosegamo barvno harmonijo. Romantična greda je sestavljena iz rastlin s cvetovi nežnih barvnih odtenkov. Učinkovito je tudi medsebojno mešanje živih barv (svetlordeča in živorumena). Kombinacije pastelnih barv delujejo pomirjajoče. Bela služi za povezavo med ostalimi barvami. Romantične grede imajo blage prehode med različnimi barvami, ki jih dosežemo z uporabo cvetlic bele barve. V senčnih delih pridejo grede z belimi cvetlicami močno do izraza. Modra barva predstavlja povezavo z neskončnostjo. Rastline z modrimi cvetovi sadimo v ozadje, da vizualno povečamo vrt.

Tudi oblika cvetov ima pomembno vlogo. Vsaka oblika izraža svoje občutje. S kombiniranjem različnih oblik cvetov skušamo ustvariti harmonijo v povezavi z barvami. Pri vrstah, ki imajo lepe odcvetele cvetove, le-te pustimo preko zime in jih odrežemo šele spomladi. Trajnice čim manj obrezujemo, ker narava sama tvori razgibane in skrivnostne oblike.

Marsikdo bo pomislil, da v romantični vrt ne sodi zelenjava, ker je njena vloga pomembnejša v kuhinji kot v vrtu. Nekatere vrste zelenjave imajo same po sebi dovolj šarma, da pomagajo tvoriti romantiko (npr.: artičoke, zelje). Drugim vrstam pomagamo s kombiniranjem z različnimi cvetlicami. Domišljiji pustimo prosto pot, tvorimo različne kombinacije in le pazimo na harmonijo.

Najpomembnejšo vlogo v romantičnem vrtu ima mesto za sprostitev, kjer imamo postavljeno klop, sedežno garnituro ali – še bolje – visečo klop oz. gugalnico. To je prostor, kjer lahko zaljubljenca, mlada ali stara, sveža ali izkušena, preživljata svoje najlepše trenutke. Je sanjski prostor za sanjarjenje. Prostor naj bo v mirnem in odmaknjenem predelu vrta, kjer je zagotovljena intimnost. Kotiček obdamo z belo cvetočimi rastlinami, ki se v času mraka še vedno vidijo. Tako si lahko podaljšamo večerne ure užitka. Pri izboru pohištva, ki ga bomo uporabili, se osredotočimo na takšne oblike, ki imajo v sebi šarm. Najlepše je leseno pohištvo in iz umetelno oblikovane kovine, na daleč pa se izogibajmo plastiki. Plastično pohištvo je lahko lepo ob nakupu, s časoma pa, na prostem, plastika zgubi svoj lesk, postane krhka in neugledna.

Ko pomislimo na romantiko, nam najpogosteje pridejo na um sveče. V vrtu je uporaba sveč lahko problematična, zato si pomagamo z različnimi umetnimi svetili. Pri tem pazimo, da je osvetlitev diskretna. Z igro svetlobe in senc lahko pričaramo različne oblike in poudarimo podnevi neopazne dele vrta. Pravilna osvetlitev lahko vrt spremeni v vrtinec romantike in v večernih urah lahko preživimo veliko lepih trenutkov.

Romantiko prinašajo tudi nenaravni elementi. Starinski vodnjaki, kipi in amfore privlačijo poglede. Tudi vaza ali umetelno izdelano korito za rože na koncu poti je lahko romantična točka vrta. Včasih moramo domišljiji dati prosto pot in če razmišljamo romantično, ustvarimo tudi romantični vrt.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog