Vodič

Kako se znebite radovednih pogledov v vrtu

Da bi se lahko na terasi neprisiljeno gibali, se morate znebiti radovednih pogledov od drugod. To najpreprosteje naredite z velikimi posajenimi posodami, opremljenimi z latniki. Hitro rastoče plezalke jih hitro spremenijo v zelene zaslone. Večletne plezalke, kot je srobot ali kovačnik, so za takšne zaslone prav tako primerne kot enoletni laški fižol, kobeja ali lepi slak. Tudi visoke trave, kot je bambus, ali sončnice ustvarijo lepe španske stene.

Cvetlični zid

Prenosna zaščita pred pogledi

Če pod posode z rastlinami namestite kolesca, jih zlahka premikate sem in tja.

Prenosna zaščital

Lahko posadite tudi z drevninami, kot so gaber, klek In lovorikovec, in ustvarite prenosno živo mejo.

V vrtnih centrih se dobi velika izbira posod z vgrajenimi pripomočki za plezanje v različnih izvedbah in materialih. Seveda takšne posode in zaboje z latniki lahko izdelate tudi sami. Idealne so lesene posode z nameščenimi koleščki in podstavki s koleščki, na katere namestite te posode.

Tako ustvarite prenosno zaščito pred pogledi, ki jo lahko prilagajate okoliščinam. Da bi se rastline hitro razvijale, jih morate dobro zalivati. Razen lukenj v dnu je nujna tudi drenažna plast iz prodnikov ali ekspandirane gline, s katero najprej napolnite posode. Lesene posode morajo biti oblečene v folijo, ker začne drugače les zaradi stalnega stika z vodo gniti.

Lesene stene za varčno izrabo prostora Zlasti v majhnih vrtovih vrstnih hiš je pomembna zaščita zasebnosti, ki zahteva malo prostora. Najbolj učinkovita rešitev je zid. Belo prepleskan zid, opremljen s špalirjem, ponuja oprijem za plezalke, ki ustvarijo privlačno zanimivost. Najhitreje pa postavite lesen zid, ki ga iz tankih letev lahko zgradite sami. Najpreprostejša je seveda uporaba že narejenih sestavljivih delov iz gradbenega centra. Pri nakupu morate paziti, da so leseni elementi kakovostni in dobro utorjeni. Stene za zaščito pred pogledi so namreč v vetrovnem vremenu izpostavljene močnim obremenitvam. Zato je pomembno, da jih zgradite tako, da so stabilne In odporne tudi proti viharju.

Cvetlični zid Cvetlični zid je privlačna možnost, ki vas pisano in pestro varuje pred tujimi pogledi. Za takšen zid potrebujete stabilen lesen okvir, na katerega v različnih višinah pritrdite zabojčke. Zabojčke posadite s poletnimi cvetlicami, plezalkami in visečimi rastlinami, ki vas vse do jeseni razveseljujejo s številnimi pisanimi cvetovi. Če morate zavarovati večji prostor, lahko uporabite tudi elemente iz plastične mase z vgrajenimi posodami za rastline, ki jih lahko sestavite med seboj in ustvarite pravi zid rastlinja.

ZA 30 MINUT DELA

  • Namestite element za zaščito pred pogledi na zid ali med oporne drogove.
  • Zaboj z vgrajenim latnikom napolnite z zemljo in ga posadite.
  • Dva zaboja za rastline dolžine 1,5 m napolnite s substratom in ju posadite z drevnino za živo mejo.

Več: http://www.emka.si/prakticni-vrtnar-rd/PR/126117,13346

Vir: Praktični vrtnar, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog