Vodič

Napake pri urejanju vrtaDa vam bo vrt v veselje, je treba pri njegovi zasnovi in delu na njem predvsem paziti, da ne pride do nekaterih »začetniških« napak, na primer zasaditve neprimernih sort, nepravilnega položaja gredic ali prekomerne setve.

Izberite pravi prostor

Preden se lotite urejanja gredic, se prepričajte, da imajo te pravo lego. Pomisliti je potrebno tako na to, koliko sonca bodo gredice dobile, kot to, kako vlažna so tla in kakšna je njihova sestava. Od tega bo odvisen vaš izbor rastlin, kajti rastline, ki potrebujejo veliko sonca, v senci ne bodo rasle, prav tako pa potrebujejo nekatere rastline bolj peščena tla, druge zahtevajo dobro odvodnjavanje in podobno. Če boste gredice oblikovali, ne da bi to upoštevali, vam vrt žal ne bo dobro uspeval, ne glede na to, koliko truda boste vložili vanj. Ko izbirate prostor za grede, zemljo tudi pripravite – potrebno jo je »nahraniti«, torej ji primešati dovolj organskega komposta. S tem boste poskrbeli za dobro rast, ne da bi vam bilo potrebno uporabljati kemična sredstva. Posebej bodite pozorni pri rastlinah, ki zahtevajo kislo zemljo – pri teh je potrebno običajno izkopati jamo, jo obložiti in vanjo pripeljati kislo prst.

Ko izbirate rože, grmovnice in zelenjavo, vedno preverite, koliko sonca potrebujejo. Nekatere rastline, na primer paradižniki, morajo imeti veliko količino sonca, izkušeni vrtnarji pa vam bodo znali tudi povedati, da je zanje najboljše jutranje sonce. Pri nekaterih rastlinah pa boste našli različne sorte, ki so prilagojene različnim pogojem – tako, kot velja za travo, da je ena primerna za sončne in druga za manj sončne ali celo senčne lege.

Previdno z uporabo kemičnih sredstev

V želji po čim lepšem vrtu, kjer bodo rastline rasle zaradi velike količine hranil, škodljivcev pa bo malo, tudi na domačem vrtu marsikdo poseže po kemičnih sredstvih. Tem se velja čim bolj izogibati, kajti na žalost še leta po uporabi ostanejo v prsti in tako onesnažujejo naše bivalno okolje s svojimi strupi. Najbolje je, da za hranila uporabljate organski kompost, ki ga lahko pridelate sami, odganjanja škodljivcev pa se najprej vedno lotite z naravnimi metodami. Ne pozabite, da kemična sredstva niso zgolj slaba za zemljo ter zdravje vas in vaše družine, temveč tudi za vse druge obiskovalce vrta, torej domače in divje živali, na primer glodavce, ptice in koristne žuželke, ki sicer skrbijo za opraševanje.

Primerna zasaditev

Za lep vrt je gotovo potrebnega nekaj poznavanja rastlin. To pomeni, da je potrebno dobro ločiti med želenimi rastlinami in plevelom, saj se vam lahko sicer hitro zgodi, da pri delu na vrtu pustite plevel rasti (ker se vam zdi, da gre za cvetlico), kakšno rožo pa izpulite, ker je ne prepoznate. Če vam prepoznavanje rastlinja ne gre ravno najbolje, si naredite načrt vrta in na njem označite, kaj ste kje zasadili. Tako boste vedno vedeli, kje pripadajo čebulice in koreninice rastlini, ki bo čez nekaj mesecev lepo zacvetela, in kje plevelu, ki ga v svojem vrtu ne želite.

Ko se lotite sajenja in setve, nikar ne pretiravajte. Dosledno upoštevajte navodila o tem, kako gosto saditi oziroma sejati, sicer bodo rastline preblizu skupaj, da bi lahko rasle, ali pa bodo med njimi prazni prostori, ki ne bodo videti lepo. Posebej bodite previdni pri sejanju semen – teh je hitro preveč, in če gre za rastlino, ki se močno razraste (na primer bučke), vam bo ta hitro v napoto.

Pri zasaditvi se izogibajte vrstam, ki se zelo razrastejo in se jih je z zelenjavnega vrta ali cvetličnih gredic izjemno težko znebiti. Kot primer pomislite na hren – tega lahko zasadite v samo en del vrta, pa se vam bo čez nekaj let pojavljal na vseh koncih in krajih, pa čeprav ga boste vsako leto odstranjevali.

Primerno zalivanje

V poletnih dneh, ko je vreme suho, je potrebno večino rastlin zalivati – tako na zelenjavnem kot okrasnem vrtu. Suša rastlinam škoduje, a enako velja za prekomerno zalivanje – z njim korenine »utopimo«. Najbolje je, da v gredice zasadimo rastlino, ki je lahko dober indikator tega, kdaj je zalivanje potrebno, kar pomeni, da velja tudi v cvetlične gredice posejati kakšno solato ali posaditi paradižnik, ki sta občutljiva na pomanjkanje vlage. Sicer pa naj vas vodi to, da trda prst običajno potrebuje zalivanje, prst, ki jo lahko v dlani stisnete v kepo, pa ne.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog