Avgustovska vrtna opravila

Avgust ali veliki srpan je zadnji tisto čisto pravi poletni mesec. Sonce je sicer na enakem položaju kot v drugi polovici aprila, a temperature so mnogo višje. Pogosto je mogoča suša, so pa tudi leta, ko je dežja odločno preveč. Naše razpoloženje za delo v vrtu je vremenu primerno. Je pa to čas, ko večinoma že pobiramo prve pridelke in pripravljamo vrt za jesen.

Zelenjavni vrt

Pridelek, ki ga ne porabimo sproti, shranjujemo za zimo. Pobiramo krompir, šalotko, čebulo, sladko koruzo, peso, česen, korenček, paradižnik, malancane, kumare, grah, nizek fižol, bučke in druge vrtnine. Prazne gredice, ki ostanejo po pobiranju pridelka, pripravimo za ponovno setev, pri tem pa pazimo na kolobar. Sejemo in sadimo motovilec, špinačo, redkvico, zimsko solato, črni koren, krebuljico, zimski česen. Presadimo kitajsko zelje, endivjo por in vrtne jagode. Sedaj je primeren čas za nove nasade jagod. V sušnih dnevih temeljito zalivamo, najbolje zgodaj zjutraj ali zelo pozno zvečer, ko se zemlja že ohladi od vročega sonca.

Zeliščni vrt

Sedaj je primeren čas za nabiranje zelišč. Zelišča nabiramo zjutraj, takoj, ko se posuši rosa. Nabiramo le zdrave dele rastlin, ki jih povežemo v šopke in jih sušimo. Čas je najbolj primeren za nabiranje zelišč z močnim vonjem: melisa, meta, origano, timijan, šetraj. Na prazne gredice sejemo rastline za zeleno gnojenje. Sejemo dvoletna zelišča, kot so peteršilj, kumina, rabarbara, žličnik, lučnik in gozdni koren. Za jesen sejemo krešo, dihnik, koper in krebuljico.

Sadni vrt

Obiramo zrele hruške in jabolka. Preveč obtežene veje podpremo. Po potrebi odstranjujemo vodne poganjke. Nadaljujemo s poletno rezjo, razpiramo veje in upogibamo poganjke. Nabiramo ameriške borovnice. Pri tleh porežemo maline, ki so rodile tako, da pustimo le najmočnejše mlade palice. Ko oberemo slive, drevesa obrežemo. Enako storimo tudi pri višnjah.

Okrasni vrt

Razmnožujemo vrtnice s potaknjenci. Cvetoče rastline lahko režemo in sušimo za kasnejše zimske aranžmaje. Gredice z rožami v suhih letih obilno zalivamo zgodaj zjutraj ali zelo pozno zvečer, ko se zemlja že ohladi. Odstranjujemo plevel, vendar ne prekopavamo tal, da se ne izsušujejo pretirano. Zastiramo. Gnojimo jeseni cvetoče rastline. Sadimo potonike, jesenski podlesek, krokuse, irise, in alojizijevo lilijo. Pomlajujemo in režemo živo mejo iz iglavcev. Na stalna mesta presajamo tiste dvoletnice, ki smo jih sejali julija. Sadimo iglavce in zimzelene listnate grme. Od sredine meseca ne gnojimo več dalij, gladijol in drugih čebulnic.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog