Majska vrtna opravila

Maj ali veliki traven je mesec ljubezni. Narava je polna cvetja, ki zrak napolnjuje z opojnimi vonji. Toplo sonce nas zvabi v vrt, kjer nas čaka kup opravil. Pa ne le delo. Vreme že dopušča, da v vrtu posedimo, se skozenj sprehodimo in naužijemo opojnega zraka. Vendar naj nas toplota ne zavede. V maju se lahko pojavijo pozne spomladanske pozebe, ki nam bodo uničile cvetje in pridelek sadja ter zelenjave. Nevarnost pozeb je velika predvsem do ledenih mož, ki so sredi maja.

Zelenjavni vrt

V času mraza sejemo pod zaščito, sicer pa na prosto: cvetačo, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, fižol, solato, špinačo, redkvico, grah in mesečne jagode. Na prosto lahko po 15. maju sadimo oz. presajamo kumare, bučke, papriko, buče, sladko koruzo, krompir, paradižnik, gomoljno zeleno in melone. Rastline, ki jih imamo v rastlinjaku, počasi privajamo na razmere na prostem. Ko jih presadimo na prosto, jih prvih nekaj dni ščitimo pred soncem, mrazom in vetrom. Okoli sadik zemljo zrahljamo in izboljšamo s kompostom. Vrtnine redno okopavamo. Paradižnikom napravimo oporo. V tem času se v večjem številu pojavijo polži. Postavimo jim pasti.

Zeliščni vrt

Na prosto lahko sejemo zelišča kot so: ajda, šetraj, majaron, baziliko, krešo, dihnik, gorčico idr. V prvi polovici maja poskrbimo za zaščito v hladnih nočeh in jutrih, v drugi polovici maja pa sejemo na zavetna mesta. Trajnice, kot je npr. timijan, lahko razmnožujemo z razdeljevanjem. Proti koncu meseca, ko se zemlja ogreje, pripravimo poletno zastirko. Med zelišča natresemo 2 do 4 cm debelo plast organskega materiala (zmleto lubje). S tem preprečimo rast plevelov in zaščitimo zemljo pred prekomernim segrevanjem in izhlapevanjem. Proti koncu meseca lahko začnemo obirati trajna zelišča. Če imamo zeliščni vrtiček na balkonu, sejemo in sadimo zelišča.

Sadni vrt

Pod krošnjo dreves nasujemo zastirko, da preprečimo rast plevelov in pretirano izhlapevanje vode. Ko začne drevje zeleneti, prenehamo s sajenjem. Sadimo lahko le še drevesa s koreninsko grudo. Mlada drevesa okopavamo. Pri na novo posajenih rastlinah odstranimo morebitne plodove. Prvo leto je pomembno, da se drevo dobro ukorenini in opomore od šoka, ki je nastal pri presajanju. Če je mesec sušen, drevje nekajkrat zalijemo. Preventivno škropimo proti škrlupu, jablanovi plesni, luknjičavosti, listni pegavosti, moniliji, ušem, jabolčni in češpljevi grizlici, krvavi uši, češnjevi muhi, oljčnemu molju. Škropimo v večernem času, ko ni čebel. Plodove breskev redčimo, ko dosežejo velikost 2 cm. Začnemo obirati jagode, na Primorskem tudi češnje. Drevesom ne pozabimo razrahljati privezov, da se lubje na vejah in debelcih ne bo poškodovalo.

Okrasni vrt

Med trajnicami in enoletnicami začnemo odstranjevati plevel, ki se začne bujno razraščati. Na prosto presajamo eno- in dvoletnice, ki smo jih sejali v toplo gredo. Presajamo po dežju. Če je mesec sušen, rože po potrebi zalivamo. Zgodaj cvetoče grmovnice (npr. forsitija) po cvetenju obrežemo za 1/3. Odcvetelim grmovnicam (npr. rododendroni) odstranimo ostanke cvetov. S tem okrepimo cvetove v naslednjem letu. V tem času lahko uspešno razmnožujemo grmovnice s potaknjenci. Še vedno lahko sejemo in sadimo eno-, dvoletnice in trajnice. Borom poščipamo vršičke. S tem upočasnimo rast in spodbudimo razvejevanje.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog