Aprilska vrtna opravila

April ali mali traven je prvi pravi pomladanski mesec. Medtem, ko je visoko v gorah še sneg, nas v dolinah greje toplo sonce in dnevne temperature lahko sežejo tudi preko 20 stopinj Celzija. A naj nas to ne zavede. Že takoj naslednji dan nas lahko preseneti bela snežna odeja, ki sicer ne ostane dolgo, a napravi škodo na cvetočem drevju, vrtninah in rožah, ki smo jih prehitro presadili ali postavili na prosto.

Zelenjavni vrt

Na prosto že lahko sejemo in sadimo odpornejše vrtnine: radič, čebulo, šalotko, grah, glavnato solato, špinačo, sladki janež, zgodnji fižol in zgodnji krompir. V zaboje, lončke in tople grede sejemo in sadimo občutljivejše vrtnine: kumare, jedilne buče, sladko koruzo, jedilne buče, brstični ohrovt, papriko, jajčevce, melone, zelje, ohrovt, blitvo, rdečo peso, zeleno, por in cvetačo. Mlade rastline, ki jih sejemo na prosto, zaščitimo pred slano, tako da jih pokrijemo ali postavimo tunel. Tla naj bodo ves čas vlažna. Odstranjujemo plevel, ki se razvije in po potrebi razredčimo mlade rastlinice. Paradižnik presadimo v večje lončke in jih v toplejšem vremenu postavimo v tunel ali toplo gredo, da se utrdijo.

Zeliščni vrt

Zelišča v posodah presadimo ali jim po potrebi zamenjamo vrhnjo plast zemlje. Pognojimo s kompostom ali drugim organskim gnojilom. Če želimo zasaditi nove oblike, je sedaj pravi čas. Meto izkopljemo in jo razdelimo. S potaknjenci razmnožujemo rožmarin, sivko, meliso, pelin in žajbelj. Nekatera eno in dvoletna zelišča (gorčica, drobnjak, koromač, koriander) sejemo na prosto, vendar jih moramo zaščititi pred nizkimi jutranjimi temperaturami s folijo ali tunelom. Nabiramo cvetove trobentic in jih sušimo za čaj.

Sadni vrt

Sadimo rdeči in črni ribez, kosmulje in robido. Robidam odstranimo stare poganjke, mlade pa speljemo po špalirjih. Razmnožujemo jagodičevje z grobanjem. Veje zasujemo z zemljo, navlažimo in pustimo, da se razvijejo korenine. Ukoreninjen poganjek odrežemo od matične rastline in presadimo na novo mesto. Ob nevarnosti slane prekrijemo cvetoče drevje z zaščitno folijo. Če drevja še nismo pognojili z dušikom, je sedaj skrajni čas. Pazimo, da ne pognojimo preveč. V toplejših krajih škropimo proti listnim ušem, na Primorskem pa proti breskovi kodravosti in moniliji na koščičarjih.

Okrasni vrt

Posadimo čebulice gladijol (ne na isto mesto kot lani) in gomolje dalij. Sadimo vrtnice in potonke. Vrtnice popenjavke preredčimo in privežemo poganjke. Okrasnemu srobotu in gliciniji odstranimo vse pozeble dele. Travo dobro prezračimo (temeljito pregrabimo ali uporabimo prezračevalnik trate) in na mestih, kjer je redka, posejemo novo travo. Ko odcvetita forzicija in japonska kutina, ju lahko obrezujemo. Eno in dvoletnice, ki jih imamo v toplih gredah, utrjujemo tako, da preko dneva grede odpiramo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog