Vprašanja - Vrtna opravila
Število ustreznih rezultatov: 38
Stran: 1 2
Kdaj je dovoljena košnja? (matej)
Prosim za pomoč! Včeraj se je spravil kosit sosed svojo travo, pa sem mu rekel, da ne sme, ker je praznik. Smo namreč v bližini zdravilišča. Rekel je, pa kje to piše, kaj mi moreš. Pa se mi je tu ustavilo. Ali morda veste, kaj je pravna podlaga za prepoved košnje ob praznikih? Hvala! ... (SLONEP)
Kako presaditi Ilex? (Vanja)
Želeli bi prestaviti/presaditi 15 let star Ilex z vrta mojih staršev k nam. Kolikšne so možnosti, da nam ta postopek uspe, saj sem brala, da je pri presaditvi le 50 % možnost (če ga presajamo v prvih petih letih)?... (SLONEP)
Ali je okrasno lubje ustrezna zašita pred plevelom in ali je treba nekatere rože jesni res izkopati? (baucika)
Pred kratkim sem začela z urejanjem cvetlične grede, ki je dokaj na klancu (kak predlog glede zasaditve:-)). Posadila sem ogromno čebulic, nekatere že kukajo iz zemlje, nekatere še bodo (upam). Nekatere sorte so prezimne, nekatere pa ne. Mene predvsem zanima, če potrosim po tej gredi okrasno lubje (okrog rož, ki se razmnožujejo same), če s tem preprečim nadaljne razmnoževanje oz. zatrem, tako kot bi to naj delovalo proti plevelom. Sorte, ki bi jih bilo potrebno v jeseni vzeti iz zemlje ali obstaja možnost, da se pustijo v zemlji in se nekako zaščitijo pred zmrzaljo (hlevski gnoj, smrečje)? Z zadnjim vprašanjem vem, da sem prehitra ampak, dobro je vedeti. ... (SLONEP)
Kako pomladiti tiso, da bo na severni strani gosto zelena? (EMIL)
Približno 10 m visoka tisa je v notranjost krošnje močno ogolela. Na južni strani je drevo lepo, gosto zeleno, pogled s hišnega vhoda, pa razkriva gole veje, ki so zelene samo na koncu. Ali je treba veje požagati do debla, ali pa se bodo obrasle, četudi pustim do 1 m dolge gole štrclje? ... (SLONEP)
Kdaj obrezovati magnolijo? (Romana)
Pozdravljeni. Zanima me, kdaj obrežemo magnolijo. Rada bi, da ostane bolj nizka, do višine  1,5 m. ... (SLONEP)
Kako zatreti travo, preden nasujemo rodovitno zemljo? (M&I)
Pozdravljeni! Večkrat prebiramo vašo stran, saj imamo novogradnjo. Radi bi si uredili okolico, vendar se nam je po vsej parceli pojavila trava, ki se je ne moremo znebiti (pri nas ji pravimo kosterba). Preden bi dokončno splanirali in nasipali rodovitno zemljo (imamo tudi veliko kamenja), bi jo radi odstranili. Zato bi prosili za nasvet - kako? V upanju na vaš odgovor, se vam že vnaprej zahvaljujemo. ... (SLONEP)
Zakaj češnja ne rodi, kako jo škropiti in obrezovati? (vito)
V letu 2000 smo posadili "pevčnik-sadiko" češnje, ki pa še do letos ni rodila sadežev. V neposredni bližini stoji starejša češnja oddaljena 30 do 40 metrov, ki pa ima plodove vsako leto. Zanima me tudi njeno obrezovanje oz. škropljenje. ... (SLONEP)
Kdaj obrezovati tulipanovec? (Lisa)
Na vrtu sem posadila tulipanovec. Po 6 letih pa ugotavljam, da raste prehitro. Rada bi malo ukrotila to rast z obrezovanjem, vendar ne vem, kdaj bi to bilo najbolj primerno - ne bi namreč rada, da bi po obrezovanju drevo začelo odganjati veje v šopih. Kdaj naj se torej lotim tega opravila?... (SLONEP)
Kdo bi posekal hruške? (Stanka)
V sadovnjaku in ob hiši imam nekaj zelo starih in visokih (okoli 15 m) hrušk. Kdo bi mi jih lahko posekal? Rada bi naslove izvajalcev teh del.... (SLONEP)
Kako razmnožiti ciprese s potikanjem? (Helena iz Brežic)
Rada bi razmnožila ciprese oz. kleke za živo mejo. Enkrat sem že poskusila s potikanjem po navodilih iz knjige o vrtnarjenju, pa mi ni uspelo. Odločena sem poskusiti še enkrat, tokrat bi uporabila tudi rastni hormon. Prosim za nekaj kratkih napotkov kako in kaj, da bi bilo razmnoževanje uspešno. Najlepša hvala za odgovor!... (SLONEP)
Košnja trate ob nedeljah? (Franci)
Ali je ob nedeljah in praznikih dovoljena košnja trate z motorno kosilnico?... (SLONEP)
Kako izkoreniniti akacijo? (Lucija)
Prosim za nasvet, kako izkoreniniti podivjano akacijo, katere korenine se razraščajo po dvorišču, tudi pod hišo in ki na gosto poganja vse naokoli? Ročno prekopavanje in puljenje korenin je zelo zamudno in ne preveč učinkovito, ker se del korenin strga in ostane v zemlji. Hvala za pomoč!... (SLONEP)
Kdaj obrezovati bodiko 'Convexa'? (Andrejka)
Pozdravljeni! Zanima me, kdaj se obrezuje Ilex Crenata 'Convexa'. Imam namreč cepljen grm (na palčki) v zgledu mini drevesa. Trenutno cveti, ima drobne bele cvetke. Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali je treba pred nasutjem odstraniti vse rastline? (M & M)
Načrtujeva gradnjo hiše. Parcela je precej zaraščena (akacija, grmovnice, robidje...) in raznolikih nivojev (potreben bo nasip za izravnavo). Zanima naju, kakšen je najprimernejši postopek za čiščenje terena? Ali je dobro med izkopom odstranjevati vse korenine in rastlinje, saj ne želiva, da bi se nama po zasutju ponovno zarsale te rastline. Hvala za pomoč. ... (SLONEP)
Kdo lahko izpraznjuje greznice ? (NN)
Ali se lahko greznico (ne živalsko, ampak človeško) izpraznjuje na travnike?... (SLONEP)
Kako odgnati netopirje? (AA)
Že nekaj let se mi v spomladanskih in poletnih mesecih netopirji naselijo med leseni opaž in fasado. Zaradi tega imam po balkonu in okenskih policah njihove iztrebke. Kako naj se rešim netopirjev, da se sploh ne bi naselili.... (SLONEP)
Ali je treba travo pred nasutjem zemlje odstraniti? (Dejan)
Spoštovani! Namenjen sem urediti okolico hiše. Zemljišče okoli 1.000 kvadratnih metrov je sedaj travnik (ki je bil namenjen za košnjo in krmo živine). Ker je teren rahlo neenakomeren, bom moral nanj navoziti zemljo in nanovo posejati travo. Zanima pa me ali moram iz celotne površine obstoječo travo odstraniti in potem navoziti zemljo in posejati travo ali je mogoče še kaka druga rešitev, da bi imel urejeno zelenjico. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. ... (SLONEP)
Kako obrezovati in oskrbovati robidnice? (pupa )
Prosim, če mi lahko priskočite na pomoč z nasvetom o obrezovanju in oskrbovanju robid. ... (SLONEP)
Kako zatreti slak v malinjaku? (pupa )
V malinjaku se mi je razrasel slak. Rada bi ga odstranila (po možnosti brez uporabe strupenih kemikalij) pa ne vem kako, zato vas prosim za nasvet.... (SLONEP)
Kako trajno odstraniti mah in plevel med tlakovci? (Vasja, Ljubljana)
Zanima me, kako bi najučinkoviteje preprečil rast mahu med tlakovci na severni strani ter pleveli ob robnikih okoli hiše. Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem!... (SLONEP)
Kdaj in kako obrezovati marelico? (Vesna)
Kako in kdaj naj obrežem marelico, ki raste ob JV steni hiše - mislim, da se obliki reče neformalni špalir. Zelo me skrbi, da ne bi porezala preveč in napačno, ter ob nepravem času. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Organska gnojila namesto hlevskega gnoja? (Veronika)
Ali organska gnojila ustrezno nadomestijo hlevski gnoj - tega je namreč težko dobiti?... (SLONEP)
Kdaj obrezovati vrtnice? (Barbara)
Lep pozdrav. Zanima me, kdaj se obrezuje vrtnice? Hvala za odgovor in lp.... (SLONEP)
Ali lahko zasujem ostanke drevesa? (Tone)
Na vrtu imam mogočno drevo, ki ga želim požagati. Ker ga ne nameravam prodati, bi ga zasul z zemljo, saj bom dvignil vrt za meter in pol. Ali drevo oz. njegove ostanke lahko zasujem in na kaj moram pri tem paziti?... (SLONEP)
Slepci v kompostu (Tonček)
Letošnjo jesen sem pri premetavanju kupa komposta naletel na nekaj slepcev, ki so bili v njem. Predvidevam, da so iskali zavetje pred zimo. Kdaj lahko pričnem uporabljati kompost, ne da bi zmotil slepce pri prezimovanju oz. njihovem razmnoževanju? ... (SLONEP)
Kako odstraniti bršljanove korenine iz fasade? (Tonček)
Po vzhodni steni naše hiše se je močno razrastel bršljan. Ker ga je bilo preveč, sva se z ženo odločila, da ga odstraniva. Ko smo ga odstranjevali, pa so v fasadi ostale njegove drobne korenine, ki jih ne moremo odstraniti. Kaj naj storim, da jih bom lahko odstranil?... (SLONEP)
Kdaj naj obrezujem žajbelj in timijan? (Veronika)
Za okras (in uporabo) imam ob stopnicah pred hišo posajene grmičke različnih timijanov in grm žajblja z vijoličastimi listi. Ali jih je potrebno temeljito porezati in kdaj, da bodo naslednje leto lepo rasli?... (SLONEP)
Kako obrezati češnjo? (Tancer Marjan)
Imam veliko staro črešnjo in bi jo rad znižal in dolge veje na koncih skrajšal. Debele veje bi moral porezati z motorko. Ali lahko to storim brez škode za drevo?Hvala za odgovor !... (SLONEP)
Nega paradižnika v vročem poletju (Tancer Marjan)
Zanima me, ali naj ravbarje trgam ali porežem, ali lahko pod paradižnik dam za pokrivanje suho travo, ali lahko v tej vročini pokrijem paradižnik s pokrivalno folio, ki je za pokrivanje vrtnine?Hvala za odgovor !... (SLONEP)
Popravilo puščajočega kalupa za ribnik (NN)
Pozdravljeni! Kalup za ribnik, ki smo ga vgradili pred nekaj leti je začel puščati. Zanima me ali je možno kalup popraviti ali moramo kupiti novega?... (SLONEP)
Stran: 1 2
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog