Decembrska vrtna opravila

December ali gruden je mesec, ko se jesen prevesi v zimo. Dnevi so kratki, noči dolge. Zrak se ohladi in zemlja počasi zmrzuje. Pade prvi sneg, ki prekrije zemljo in jo zavije v dolg zimski počitek. Takšnim razmeram prilagojena so tudi opravila v vrtu.

Zelenjavni vrt

Kompost dobro prekrijemo, da se razkrajanje nemoteno nadaljuje. Zavarujemo toplo gredo s plastjo komposta, na katerega nasujemo debelo plast listja. Zaščitimo tudi zemljo ob stranicah, vsaj 50 cm stran. Obiramo brstični ohrovt, ki zaradi zmrzali dobi sladek okus. Vrt prelopatimo, a le, če ni pod snegom. Redno preverjamo shranjeno zelenjavo v kleti in odstranjujemo nagnite in drugače poškodovane primerke. Začnemo siliti radič.

Zeliščni vrt

Še zadnja zelišča, ki ne prenašajo zimskih mrazov, prenesemo na prezimno mesto.

Sadovnjak

Po potrebi dognojujemo s fosforjem in kalijem. Dušikovih gnojil ne uporabljamo. Na Primorskem je čas za obrezovanje breskev. V nezmrznjeno zemljo lahko še vedno sadimo. Ko zapade svež sneg, sadovnjak pregledamo, otresemo sneg z vej in popravimo opore. Če opazimo krvavo uš na deblu in vejah, proti njej škropimo. Klet, kjer shranjujemo sadje, redno zračimo. Shranjeno sadje pregledujemo in odstranjujemo nagnite in poškodovane plodove.

Okrasni vrt

Izčrpamo vodo iz samostojno stoječih okrasnih vodometov. V zamrznjen ribnik ne delamo lukenj, da ne poškodujemo dna in po nepotrebnem vznemirjamo ribe in druge živali. Če imamo zračno črpalko, jo izklopimo, da se voda ne meša in dodatno ohlaja. Prebivalci ribnika pozimi porabijo malo kisika, ker mirujejo. Občutljive rastline zaščitimo, če je mogoče, z 10 do 20 cm debelo plastjo listja. Na plavajoče rastline položimo vsaj 5 cm debelo stiroporno ploščo, ki jo zasidramo v dno ribnika (preprečimo, da bi jo veter premikal).

Vrtnice zavarujemo s hlevskim gnojem, zemljo in kompostom, do višine 5 cm nad mestom oplemenitenja. Prekrijemo jih s smrekovimi vejami, da jih zaščitimo pred zimskim soncem. Pred mrazom zavarujemo zimzelene rastline. Če je mesec suh, zimzelene rastline po potrebi zalijemo, ker tudi preko zime oddajajo vodo. Z njih sproti otresamo sveže zapadel sneg. V dneh, ko je temperatura nad 0 stopinjami, lahko obrezujemo živo mejo, ki bo naslednje leto bolj gosta.

Če je vreme primerno za delo, vzdržujemo in gradimo pergole, špalirje in poti.

Poleg zgornjih opravil pred zmrzaljo izpraznimo namakalni sistem. Očistimo orodje, ga popravimo, naoljimo kovinske dele in spravimo na primerno mesto. Če se ukvarjamo z razmnoževanjem rastlin, je sedaj čas, da seme, korenike, koreninske gomolje in čebulice očistimo, uredimo in shranimo. Začnemo razmišljati o morebitnih spremembah v vrtu, ki jih bomo napravili v prihajajočem letu.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog