Junijska vrtna opravila

Že staro slovensko ime za mesec junij – rožnik – pove, da je to mesec cvetenja. Tako nas v tem času vrt razveseljuje z množico pisanih cvetov. Spomladanske cvetlice odcvetijo, poletne pa šele dobro začenjajo. V tem mesecu se pomlad zaključi in začne se poletje. Z njim pa nastopi tudi vročina in pogosto pomanjkanje vode.

Zelenjavni vrt

Delamo na dveh področjih: za sedaj in za zimo oz. prihodnjo pomlad. Presajamo sadike poznega zelja, ohrovta, pora, zelene, blitve in cvetače na njihovo končno mesto, kjer smo pred tem lahko gojili in že pospravili zgodnje vrste solate, špinače, redkvic idr. Kot vmesne kulture sadimo solato. Za prihodnjo pomlad že sejemo korenje, črno redkev, zimski radič, rdeči radič in pozno endivjo za zimsko uporabo. Belgijski radič razredčimo, da se listi močno razvijejo in okrepijo korenine. Razredčimo rdečo peso. Paradižniku odstranjujemo stranske poganjke, da gre hrana v plodove. Glavni poganjek privežemo k opori. Krompir, kumarice, zelje in fižol osipamo. Kumaram in bučkam odščipnemo vršičke po petem listu, da se bodo bolj razrasle. Pobiramo redkvico, grah, bob, zgodnjo kolerabico, beluše, solato, korenček in zgodnji krompir. Vrt po potrebi zalivamo. Tedensko gnojimo s tekočimi gnojili iz comfreja, in kopriv (za listnate rastline).

Zeliščni vrt

Pobiramo liste melise, dišeče perle, vinske rutice in štrbca. Nabiramo cvetove bezga in jih sušimo v senci. Škodljivce zatiramo z naravnimi škropivi. Gnojimo. Pri kislici in zdravilni strašnici odstranjujemo cvetove, da se listi bolje razvijejo. Hren izkopljemo in odstranimo stranske korenine, da se razvije močan koren.

Sadni vrt

Proti koncu meseca izvajamo poletno rez sadnih dreves. Odstranjujemo bolne in odmrle veje in nove navznoter rastoče veje. Nadaljujemo s škropljenjem po cvetenju. Obiramo češnje, breskve, marelice, ribez, jagode in kosmulje. Redčimo plodove jablan in hrušk. V sušnem času zalivamo. Oljke pred cvetenjem poškropimo proti oljčnem molju. Nastavljamo mu tudi feromonske pasti.

Okrasni vrt

Vrtnicam po cvetenju poganjke skrajšamo za 2 do 3 liste oz. očesca. Na cvetličnih gredah očistimo spomladi cvetoče vrste in naredimo prostor za poletne cvetlice. Spomladanske rastline povežemo v šope, tla pognojimo in rahlo prekopljemo. S tem je greda pripravljena na poletno cvetenje. Pognojimo tudi vrtnice. Obrezujemo odcvetele grme in sejemo trajnice in dvoletnice, ki bodo cvetele naslednje leto. Rododendronom in azalejam odstranjujemo semenske nastavke, da bodo prihodnje leto bujnejše cveteli. Odcvetele trajnice izkopljemo in razdelimo. Travo redno kosimo in jo sproti previdno dognojujemo (pazimo, da koncentracija gnojila ni pregosta, sicer se pojavljajo ožgana mesta). Pri višjih temperaturah jo kosimo višje, da se zemlja ne izsuši prehitro. Po potrebi jo zalivamo. V tem času obrezujemo žive meje. Oblikovane žive meje obrezujemo konec meseca, ko se rast poganjkov ustavi. Visokim trajnicam postavimo oporo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog