Januarska vrtna opravila

Prvi mesec v letu ali prosinec je čas, ko je zima na vrhuncu. Sneženje, nizke temperature in suh zrak naj bi bili vsakdanjik, čeprav v zadnjih letih pogosto ni tako. V vrtu so stalni obiskovalci ptice, ki prihajajo zobat nastavljeno seme v ptičji hranilnici in tudi divjad ni nič nenavadnega, če je vrt blizu gozda. Večjih opravil ni. Pripravljamo se na prihajajoče leto.

Zelenjavni vrt

Lotimo se načrtovanja setve. Rastline razporedimo glede na kolobarjenje in medsebojno ujemanje. Če vremenske razmere omogočajo, premečemo kompost. Oskrbimo se s semeni in gnojili. Grede, s katerih smo pobrali kasno zelenjavo, prelopatimo (če vreme dopušča). Ohrovt, por in brstični ohrovt pobiramo sproti. Grede s porom zavarujemo s šoto, smrečjem ali folijo. Rabarbaro zavarujemo z debelo plastjo šote, da bo spomladi prej odgnala.

Zeliščni vrt

Načrtujemo grede in razporeditev rastlin. Napravimo skico zeliščnega vrta in seznam potrebnih semen. Napravimo preizkus kaljivosti shranjenega semena. Zelišča sejemo v lončke, ki jih imamo na toplem.

Sadovnjak

Če je zemlja globoko zmrznjena, se lotimo presajanja starejših dreves. Pri dovolj visokih temperaturah obrezujemo drevje. Pomlajujemo leskove grme in obrezujemo ribez ter kosmulje. Z dreves otresamo sneg, da ne prihaja do lomljenja vej. Pripravimo cepiče, ki jih povezane v snope shranimo v mivki v hladni in vlažni kleti. Pregledamo shranjeno sadje in odstranimo nagnite in poškodovane plodove.

Okrasni vrt

Obrezujemo okrasno drevje. Če so temperature nad lediščem, obrezujemo žive meje iz listavcev. Grmovnic, ki naj bi spomladi cvetele, ne obrezujemo. Redno otresamo sveže zapadli sneg, da se veje ne lomijo. Če je zima suha in temperature nad ničlo, zalivamo zimzelene rastline. Redno preverjamo zaščito na mraz občutljivih rastlin. Popravimo ograjo, količke in druge elemente, ki so poškodovani. Pregledamo shranjene gomolje dalij, begonij in gladijol ter odstranimo plesnive in gnile. Če gomolji plesnijo ali gnijejo, so shranjeni na preveliki vlagi. Lotimo se popravila orodja in ptičjih valilnic. Krmimo ptice, ki nam bodo preko poletja delale družbo in uničevale škodljivce.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog