Februarska vrtna opravila

Svečan je mesec, ki je dobil ime po taljenju ledenih sveč. Je zadnji pravi zimski mesec, ki pa že napoveduje prihod pomladi. Tudi opravila v vrtu so temu primerna. Če smo v januarju bolj ali manj o vrtu le razmišljali, lahko v februarju začnemo s prvimi deli. To velja še posebej za toplejše predele naše dežele.

Zelenjavni vrt

Če je vreme toplejše, si lahko pripravimo toplo gredo. Pokrijemo jo, in nekaj sončnih dni ogrevamo. Nato lahko sejemo zgodnjo glavnato solato. V zabojčke na okenskih policah lahko sejemo že vso zgodnjo zelenjavo ter paradižnik in papriko. Na Primorskem se lahko na prosto seje korenček, peteršilj, kolerabico, grah, bob in sadi čebulo ter šalotko. Prezimne vrtnine dognojimo z dušikom.

Zeliščni vrt

Zelišča v posodah, kot sta rožmarin in lovor, začnejo odganjati. Rastline redno pregledujemo in pazimo na pojav škodljivcev. V zabojčke na okenskih policah sejemo zelišča. Napravimo ogrodje za zeliščno spiralo. Pripravljati začnemo zeliščne grede.

Sadovnjak

Tla ob deblu prekrijemo s kompostom. Pognojimo tudi s kalijem in fosforjem. Drevje obrezujemo (zimska rez). Pozorni smo na vse poškodovane in bolne vejice, ki jih odstranimo. Nenegovana debla pomladimo z zmernim in enakomernim obrezovanjem vej. Sadimo grme ribeza in kosmulj. Z grmov rdečega ribeza in kosmulje odstranimo star les, da lahko prodre svetloba v notranjost grmov. Stare veje odstranimo tik ob tleh. Ribezu porežemo vršičke, da se bodo grmi razvijali v širino. Če tla niso zmrznjena, lahko sadimo drevje. Na Primorskem obrezujemo breskve in oljke. Pri kiviju obrežemo ženske aktinidije.

Okrasni vrt

Trajnice in zimzelene grme zavarujemo pred soncem. Če so tla zmrznjena, preprečimo prekomerno izhlapevanje vode, ki je rastline ne morejo načrpati iz tal. Ob suhem in toplem vremenu jih zalivamo. Obrezujemo okrasne grmovnice in živo mejo. Izvedemo zgodnje obrezovanje vrtnic. Očistimo in uredimo prostor, kjer bodo cvetele zgodnje perunike. Pripravimo grede za rododendrone in reso. Če ne zmrzuje, lahko še vedno posadimo čebulice tulipanov. V rastlinjaku sejemo polprezimno trdne enoletnice. Pospravimo ostanke trajnih zelik. Med rastlinami previdno pograbimo in natrosimo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

15. bolšji sejem rastlin

04.05.2019 - 04.05.2019 V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnice za otroke.

Vrtnarski sejem FREISINGER GARTENTAGE

10.05.2019 - 12.05.2019 23 let vrtnarskega sveta - dobrodošli Slovenci!

2. Dan čebel v botaničnem vrtu

20.05.2019 - 20.05.2019 Spoznali boste čebelarjenje in medovite rastline ter pomen čebel in drugih opraševalcev.

Slovenija – botanično zanimiva dežela

22.05.2019 - 22.05.2019 Strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti.

Prof. dr. Fran Jesenko in tritikala

23.05.2019 - 23.05.2019 Današnja razširjenost v svetu in pri nas ter vse večji gospodarski pomen tritikale v prehrani ljudi in živinoreji.

Anketa

Moja hiša potrebuje