Oktobrska vrtna opravila na vrtu in v okolici hiše

Mesec oktober ali vinotok je mesec, ko večino opravil posvečamo shranjevanju pridelkov, ki jih nismo pospravili v septembru. Kmetje pospravljajo še zadnjo koruzo in pripravljajo njive na setev ozimnih žit ali počitek preko zime. Gozdovi se počasi barvajo v jesenskih barvah. Tudi vrt začnemo počasi pripravljati na zimo, na počitek.

Zelenjavni vrt

Ukvarjamo se predvsem s spravilom pridelkov. Solato prekrijemo s plastičnim predorom, ker bo še nekaj dni uspešno rasla. Rastline paradižnika z nedozorelimi plodovi odrežemo pri tleh in obesimo v topel prostor z vrhom navzdol. Paradižniki bodo na toploti počasi dozoreli. Peteršilj in drobnjak posadimo v lončke in ga prenesemo na toplo, da bomo lahko vso zimo imeli svež pridelek. Pozno korenje, zeleno in rdeče zelje pustimo v zemlji do prvih mrazov. Na mraz občutljiva zelišča prekrijemo z listjem ali smrekovimi vejami. Prazne prekrijemo s kompostom ali grobo prelopatimo.

Zeliščni vrt

Pred prvo zmrzaljo poberemo vsa zelišča, ki ne preživijo zime in jih shranimo. Zelišča, ki preživijo zimo (lovor, rožmarin) izkopljemo ter posadimo v posodo, ki jo pustimo na prostem do prve slane. Sedaj je pravi čas za sajenje večletnih zelišč, ki lahko rastejo na prostem, da se bodo že sedaj zakoreninila. Preko zime jih zaščitimo. Zelišča, ki so se preveč razrasla, razdelimo in ponovno posadimo.

Sadovnjak

Sedaj je pravi čas za obiranje jabolk. Jabolka, ki dozorevajo neenakomerno, obiramo večkrat in shranjujemo v čisti kleti na policah ali v zabojčkih. S plodovi delamo previdno in pazimo, da jih ne obtolčemo ali poškodujemo. Vsa poškodovana (obtolčena, bolna, črviva) jabolka dajemo posebej in jih namenimo takojšnji uporabi. Jabolko je zrelo takrat, ko je obarvana vsaj tretjina pečk.

Okrasni vrt

V oktobru je pravi čas za sajenje okrasnih rastlin, presajanje trajnic. Izogibamo se le sajenju iglavcev, ki jim bolj ustreza pomlad. Če sadimo novo živo mejo jo takoj obrežemo. Po potrebi pokosimo trato, vendar nož nastavimo višje kot sicer. Po prvi slani izkopljemo in shranimo gomolje dalij. Čebulice amarilisa izkopljemo in shranimo na suhem. V skalnjaku pokrijemo mlade rastline z listjem ali smrekovimi vejami.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog