Marčna vrtna opravila

Marec je prvi spomladanski mesec. Čeprav se koledarska pomlad začne šele v zadnji tretjini meseca, je v južnejših in soncu izpostavljenih predelih naše dežele že v polnem razmahu. Kljub toplim sončnim žarkom so lahko noči še hladne in slana ni redka.

Zelenjavni vrt

Pospravimo ostanke zadnje zimske zelenjave. Grede prerahljamo in pognojimo s kompostom ali dobro uležanim hlevskim gnojem. Prekrijemo jih s folijo ali tunelom in počakamo teden dni, da se zemlja ogreje; nato lahko sejemo zgodnjo zelenjavo. Sadike, ki smo jih začeli vzgajati februarja prepikiramo v toplo gredo. Na grede, na katerih bomo gojili papriko, paradižnik, kumare in fižol, posejemo rastline za gnojenje (detelja, kreša,…). Sadimo šparglje, letni česen, hren, čebulo. V toplo gredo sejemo od sredine marca dalje glavnato solato, blitvo, por, zelje, ohrovt in cvetačo

Zeliščni vrt

Odstranimo zastirko, ki ni razpadla (smrekove veje), da se tla hitreje ogrejejo. Obrežemo vsa olesenela zelišča. Odstranimo vse odmrle ostanke zelišč. Pripravimo grede za setev zelišč. Pod zaščito (tuneli) sejemo baziliko, koper, majaron, tolščak, na prosto pa ob primernem vremenu peteršilj, krebuljico, širokolistno vrtno krešo, ognjič in dihnik. Sadimo lahko nekatera trajna zelišča: melisa, origano, zdravilno strašnico, luštrek, pelin in gabez.

Sadni vrt

Ob primernem vremenu, če zemlja ni zmrznjena, sadimo drevje. Obrezujemo sadno drevje in gradimo špalirje. Gnojimo. Proti koncu marca že lahko zacvetijo marelice in breskve. Če se ponoči temperature še spustijo pod nič stopinj Celzija, drevesa zavijemo v kopreno. Jagodam zrahljamo zemljo in pognojimo s kompostom ali posebnim gnojilom za jagode. 

Okrasni vrt

Travo dobro pregrabimo in prezračimo. Okrasnim travam porežemo suho listje 5 - 10 cm nad tlemi. Proti koncu meseca jo temeljito pognojimo. Pregledamo in popravimo poti, škarpe, zidove in ograje. Uredimo grede s trajnicami. Odstranimo vse odmrle dele in odmrle rastline ter ostanke zastirke. Rastline, ki so se preveč razrasle, lahko razdelimo in presadimo z izjemo potonik. Pregledamo gomolje trajnic, ki prezimujejo izven zemlje v kleti. Če so začele odganjati, jih postavimo v korita in zasujemo z zemljo, ob primernih razmerah pa jih prenesemo na grede. V toplo gredo sejemo enoletnice in trajnice. Sadimo čebulnice, kot so montbrecije, gladijole in lilije. V hladnih nočeh zaščitimo na mraz občutljive čebulnice. Obrezujemo in strižemo grmovnice in živo mejo; ko popki nabreknejo, ne obrezujemo več. V vodnem vrtu očistimo ribnik. Popravimo bregove in odstranimo vse odmrle rastline oz. njihove dele. Vrtnicam odstranimo zimsko zaščito in jih obrezujemo. Gnojimo trajnice ter okrasno drevje in grmovje.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog