Septembrska vrtna opravila

September ali kimavec je zadnji poletni mesec, ki ga pa večina ne jemlje kot poletje. Temperature se znižajo, dan se skrajša in 23. septembra nastopi jesen. Sedaj lahko, predvsem tisti vrtičkarji, ki jim je pomembnejši pridelek, kot pa rože, žanjejo rezultate celoletnega dela. Večina opravil se nanaša na pobiranje in shranjevanje pridelka, obenem pa tudi na pripravo vrta na zimo. Sadovnjak je poln zrelih jabolk in hrušk, ki nas bodo ob pravilni hrambi razveseljevali še dolgo v zimo.

Zelenjavni vrt

Sejemo zimsko solato, špinačo, redkvice in motovilec. V prvem tednu lahko zasadimo gredo jagod. Zemlji dodamo kompost in jo dobro zalijemo. Tla med jagodami pokrijemo z zastirko, da zmanjšamo izhlapevanje vode. Starim jagodam dodamo kompost. Sadimo rabarbaro, zimski česen, spomladansko zelje. Redno pobiramo pridelek; konec meseca poberemo še zadnji paradižnik, jajčevce, kumare, papriko, buče in fižol. Kjer ostane zemlja prazna, posejemo gorčico ali enoletno deteljo, da bo rahljala in izboljšala tla do pomladi – zeleno gnojenje. Če bomo nizek fižol po obiranju obrezali in zalili, bo še enkrat rodil. Fižolovih in grahovih rastlin ne izpulimo, temveč odrežemo tako, da korenine ostanejo v zemlji – z dušičnimi gomoljčki bodo izboljšale zemljo. Aprila posajene beluše porežemo do tal in rahlo okopljemo med vrstami.

Zeliščni vrt

Občutljiva zelišča proti koncu meseca zaščitimo s tunelom ali prenesemo v toplo gredo. Pobiramo in shranjujemo enoletna zelišča. Trajna zelišča lahko sedaj obrežemo, izkopljemo in razdelimo na več delov. Zelišča, katera želimo imeti sveža tudi preko zime (peteršilj, drobnjak,...) izkopljemo in presadimo v lončke, ki jih prestavimo v hišo ali rastlinjak. Sadimo trajna zelišča.

Sadni vrt

Opravila v tem mesecu so namenjena predvsem obiranju sadja: jabolka, hruške, maline, šipek,… Orehov ne trgamo z dreves, temveč pobiramo odpadle plodove. Jabolka in hruške obiramo tako, da plod zavrtimo. Pecelj se bo odlomil ob veji. Sadeže, ki nimajo peclja, ne shranjujemo, temveč jih takoj porabimo. Sadja ne pobiramo enkratno, temveč v skladu z zorenjem na drevesu. To pomeni, da lahko eno drevo obiramo tudi teden dni. Za zimo shranjujemo popolnoma zdrave plodove. Obrežemo ribez in maline. Sadimo robide in maline. Mesta, kjer bomo sadili nova drevesa, pripravimo s kompostom.

Okrasni vrt

Grede pripravimo za pomladne cvetlice. Odstranimo odmrle enoletnice, ki so cvetele poleti. Posadimo čebulnice. Trajnicam odstranimo odmrle dele, vendar le tiste, ki so polomljeni. Suhe rastline bodo popestrile vrt pozimi. Porežemo semenske glavice maka, srebrenke in volčjega jabolka. Sedaj je čas za presaditev potonik in perunik. Nabiramo seme rastlin, ki jih želimo razmnožiti. Travo pognojimo z gnojilom, ki ima veliko kalija, železa in nekaj dušika, a je brez fosfatov. Vrtno pohištvo pregledamo in namažemo s posebnimi negovalnimi olji oz. sredstvi za les. Konec meseca sadimo iglavce in zimzeleno grmičevje.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog