Julijska vrtna opravila

Julij ali mali srpan je prvi pravi poletni mesec. Je čas, ko marsikdo zapusti svoje domovanje in se odpravi na dopust. Če hočemo tudi poleti imeti lep vrt, moramo tudi v juliju zanj pravilno skrbeti. Kot prvo in najpomembnejše opravilo v poletnih mesecih, je zalivanje. Zalivati moramo posebej skrbno v zelo sušnih poletjih.

Zelenjavni vrt

Pobiramo vse vrtnine, ki dozorijo v tem času. Med njimi so tudi kumare, ki jih pobiramo mlade in zjutraj, sicer rade zagrenijo. Konec meseca začnemo saditi in sejati kitajsko zelje, cvetačo, kolerabo, zimski por, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, endivijo, cikorijo, pozni radič, repo in druge vrtnine, ki jih bomo pobirali jeseni in pozimi. Zaradi lažjega zorenja ne gnojimo z dušikom. Sladko koruzo pognojimo in okopljemo. Storže oberemo, ko se laski začnejo barvati rjavo. Nizki fižol sadimo do sredine meseca. Obiramo jagode.

Zeliščni vrt

V jutranjih urah naberemo seme zelišč, ki v tem mesecu semenijo (koriander, kumina, janež,…). Naberemo vejice s semeni, jih povežemo v šopke in začnemo sušiti. Preden začne seme odpadati, namestimo vrečke iz naravnega blaga, ki jih navežemo na zelišča. Vanje se zbirajo semena. Redno nabiramo cvetove slezi in velikocvetnega lučnika ter jih sušimo za čaj. Pokrovna zelišča redno obrezujemo in preprečujemo, da gredo v cvet. Slabo rastoča zelišča po potrebi dognojimo, tista, ki močno odganjajo (melisa, meta,…), po potrebi obrežemo. Rabarbaro temeljito pognojimo s kompostom in prenehamo z obrezovanjem listov.

Sadni vrt

Obiramo jagodičja, kot so ribez, maline, kosmulje. Po obiranju jih obrežemo. Odstranjujemo predvsem stare in bolne poganjke. Maline lahko porežemo do tal. Na sadnem drevju opravimo zeleno rez. Pri tem moramo paziti na vzgojno obliko in ravnotežje med rodnostjo in rastjo. Sedaj je tudi pravi čas za cepljenje. Obiramo sadje, ki dozori. Pri mladih kivijih porežemo veje na štiri do šest listov za zadnjim sadežem. To storimo, ko so sadeži veliki kot lešnik. Plodove razredčimo tako, da je na posamezni veji največ 6 plodov. Konec meseca kivi pognojimo. Po potrebi škropimo proti škodljivcem.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu cvetijo različne cvetlice. Po potrebi odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšamo cvetenje. Sejemo dvoletnice za prihodnje leto. V drugi polovici meseca presajamo in sadimo bradate perunike. Vrtnice dognojimo. Odcvetele cvetove odrežemo dva lista pod cvetom, oziroma na mestu, kjer je najboljši nastavek. Šipkom lahko pustimo plodove, da jih bomo občudovali tudi pozimi. Vrtnice po potrebi škropimo proti ušem in drugim boleznim. Obrezujemo živo mejo. Rez naj ne bo premočna, sicer bodo notranji listi porjaveli. Španskemu bezgu odstranimo uvele late. Mladim grmom skrajšamo poganjke za tretjino. Starejšim grmom izrežemo poševno rastoče in poškodovane veje. Obrežemo glicinijo. Stranske poganjke skrajšamo za dve tretjini dolžine. Travo kosimo višje, tako da bo visoka okoli 5 cm.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog