Vodič

Skrb za vrtno prst

Kompost

Kompost je daleč najboljši naravni dodatek prsti. Vsebuje dragocena rastlinska hranila in mikroorganizme, ki zatirajo rastlinske bolezni. Skrbi za zadostno vlažnost zemlje in lažje jo je prekopavati. Predvsem pa je kompost zastonj, če kompostirate sami. Kompostirate lahko v posodah (tloris 1 x 1 m je idealen) ali pa material za kompostiranje nalagate na tla. Če kup redno obračate, razkroj poteka hitreje. Razpadel bo, četudi ga celo leto pustite na miru.

  • 6 delov suhega (rjavega) materiala (suhega listja, slame, žaganja ali papirja)
  • 1 del svežega (zelenega) materiala (pokošene trave, ostankov zelenjave, ostankov kave, konjskega, kravjega ali piščančjega gnoja)

1. Neposredno na tla položite plast rjavega materiala, nato čezenj položite plast zelenega materiala. Nadaljujte in izmenično nalagajte rjavi in zeleni material do višine enega metra.

Po potrebi kup zalivajte z vodo, da je ves čas vlažen kot ožeta goba.

2. Razkroj pospešite, če z vilami kup prebadate in obračate, da v sredino prodre zrak. V deževnem vremenu kup pokrijte s ponjavo, da ni preveč razmočen.

3. Če začne kup smrdeti, je premoker - primešajte mu več rjavega materiala. Ko je kup videti kot bogata, drobljiva črna prst in ima sladkast vonj po zemlji, je pripravljen za uporabo na vrtu ali kot zastirka.

Zeleno gnojilo za izboljšanje tal - mešanica semen za zeleni gnoj (trave in stročnice)

Zeleno gnojenje je vsakoletno namensko sajenje rastlin, ki uspevajo v hladnejšem vremenu, izboljšujejo zemljo in jo ščitijo pred erozijo in plevelom. Uporabite kombinacijo trave in stročnic. V bližnjih vrtnih centrih se pozanimajte, katera semena so primerna za območje, na katerem živite.
1. Jeseni, ko z gredic poberete zelenjavne pridelke in enoletne rastline, na prazne gredice posejte mešanico semen za zeleno gnojenje po navodilih na embalaži.
2. Zgodaj spomladi, 3 do 4 tedne pred sajenjem, rastline za zeleno gnojenje prekopljite in vdelajte v tla ali pa jih pokosite in uporabite za zastiranje. Ko se zeleni gnoj razkraja, zemljo bogati s humusom in deluje kot gnojilo za naslednji pridelek.

Gnojilo iz morskega rastlinja - morska solata, alge

Morske alge so bogatejše z dušikom in kalijem od večine živalskih gnojil. Prav tako so bogat vir elementov v sledeh. Pri lokalnih oblasteh ob obali preverite, ali se strinjajo, da nekaj morskih alg odpeljete.

1. Alge očistite soli. Naložite jih na dvorišče na kup, kjer ob dežju odteka deževnica, in pustite, da jih splakne nekaj deževja. Nato jih dodajte kompostnemu kupu ali jih jeseni zakopljite neposredno na gredice.
2. Za pripravo čaja dajte alge v staro prevleko za blazine in jih 1 teden namakajte v vedru vode. Prevleko vzemite iz tekočine in jo zavrzite, tekočino pa razredčite, da je po barvi podobna šibkemu čaju. Z njo zalijte rastline.

Komplet za testiranje prsti stane veliko manj, kot si mislite, predvsem pa je za vrt dobra naložba. Rezultati testa zagotavljajo pravilno gnojenje, obdelovanje z apnom in dodajanje elementov v sledeh. Če veste, kaj potrebuje zemlja na vrtu, potem boste rastlinam ponudili najboljše razmere brez nepotrebnega napora. Za izvajanje testov ali naročilo po pošti pobrskajte po telefonskem imeniku ali na spletu.

Več: http://www.emka.si/naredimo-doma-rd/PR/1521856,13342

Vir: Naredimo doma, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog