Vodič

Priprava lastnega komposta

Ko pripravljate kompostni kup, počnete, kar narava dela ves čas - ostanke mrtvih rastlin pretvarjate v hrano za nove rastline. Naprodaj je veliko komercialnih vrst posod za kompost, med njimi tudi zaprte posode za hitro pripravljanje komposta. Zlahka pa takšno posodo naredite tudi sami. Če se odločite za navaden kup, ga pripravite na mestu, s katerega lahko dobro odteka odvečna voda.

Kompostni kup je lahko prosto stoječa kopica v odročnem kotu vrta. Zaradi lepšega videza pa je pogosto bolje, da je v lesenem ali mrežastem okviru. Preprost pribor za izdelavo kompostne posode lahko kupite ali pa si ga naredite sami. Najbolje je, da imate dne posodi, tako da v eni kompost že zori medtem ko drugo šele polnite.
Za srednje velik vrt potrebujete kockasto posodo s stranico okoli 1 m. Sami lahko izdelate tudi posodo, ki je primerna za vrsto materiala, ki ga imate na voljo, če le imate nekaj odvečnih desk.

Lahko pa uporabite tudi kupljene posode za kompost. Te so ponavadi narejene iz črne plastike in imajo pokrov, da preprečijo dostop svetlobi in dežju ter v notranjosti posode ohranijo nekoliko višjo temperaturo. V njih se odpadki kompostirajo veliko hitreje kot na odprtem kupu. Nekateri modeli se vrtijo okoli osi, tako da je obračanje kupa hitro in preprosto. V takšnih posodah kompost dozori že v nekaj tednih.

Za kompostiranje je primerna večna vrtnih odpadkov: listje graha in fižola, solata ki je šla v seme. Listi pese, pokošena trava, ovenele cvetlice, listje, obrezana rast z žive meje in plevelaste enoletnice.

Kompostu lahko dodajate tudi slamo iz zajčnikov, narezan papir in nekuhane vrste kuhinjskih odpadkov, kot so čajni listi in čajne vrečke, kavna usedlina, obrezani deli sadja in zelenjave ter jajčne lupine.

Ne kompostirajte pa plevelastih trajnic, kot sta kislica In kopriva; bolnega rastlinskega materiala; lesenih delov, ki ne bodo razpadli; ali ostankov kuhane hrane ali mesa, ki privlačijo miši in podgane.

Trde korenine in stebla zelenjave, kot je zelje, narežite, preden jih dodate kupu in material temeljito premešajte.

Oblikovanje kupa

Za začetek kompostnega kupa najprej potresite 25-30 cm debelo plast vrtnih odpadkov, če so odpadki suhi, jih navlažite, nato pa jih prekrijte s 5 cm debelo plastjo živalskega gnoja.

če ne morete dobiti dovolj gnoja - v večini vrtnih centrov ga lahko kupujete na vreče -za pospešitev kompostiranja uporabite amonijev sulfat ki ga potresite po 15 g na kvadratni meter. Lahko pa uporabite tudi kakšno komercialno vrsto sredstva za spodbujanje kompostiranja.

Nato oblikujte novo enako debelo plast vrtnih odpadkov in jo spet prekrijte z gnojem, če ste v prvi plasti uporabili amonijev sulfat, drugo plast potresite s 120 g vrtnega apna na kvadratni meter.

Nadaljujte oblikovanje kupa in plasti izmenoma potresajte z apnom in amonijevim sulfatom, če nimate gnoja. Teh dveh snovi pa ne mešajte med seboj. Če imate dovolj materiala, naredite približno 1,2 metra visok kup in ga končajte s 3 do 5 cm debelo plastjo zemlje. Na večini vrtov ponavadi naenkrat ni dovolj vrtnih odpadkov za tako visok kup. Zato kup prekrijte s polietilenom, vrečami, plastjo zemlje ali staro odejo, da bo ohranil temperaturo, dokler mu ne dodate nove plasti materiala. Občasno preverjajte, ali je kup dovolj vlažen. Na suhem kupu kompostiranje ni učinkovito, zato ga morate zlasti v vročem vremenu vlažiti. Pomembno je, da je na kupu dobra mešanica mehkih zelenih odpadkov, kot so pokošena trava in leseni vlaknati drobci, saj takšna mešanica dobro zadržuje vlago. Kupu ne dodajate naenkrat velike količine enega samega materiala, kot je na primer velik kup pokošene trave. Namesto tega tak material zmešajte z drugimi vrstami vrtnih odpadkov ali pa ga primešajte med material, ki je že na kupu.

Obračanje kupa

Toplota sprva hitro nastane, vendar se kup po kakšnem mesecu ohladi, pri tem pa se njegova velikost  zmanjša na približno tretjino prvotne velikosti. Takrat je pametno kup obrniti, tako da zunanji material, ki je manj nagnit, preložite v toplo sredino kupa. Če imate dve posodi za kompost, je dovolj, da vsebino prve posode preložite v drugo. Pri tem jo temeljito premešajte in poskrbite, da slabše zgnit material pride na sredino novega kupa če nameravate pustiti, da material na kupu prek zime gnije, kup prekrijte.

Uporaba zaprte posode

Komposta ki ga pripravljate v kupljenih zaprtih posodah za kompostiranje, ni treba obračati. Ko je zrel, je vlažen, temno rjav in enakomerne sestave. Diši po listnem kompostu. Poleti kompostiranje traja le mesec ali dva, pozimi pa vsaj dvakrat dlje.

Hišice za deževnike

Iz majhne količine kuhinjskih odpadkov, ki nastajajo pri kuhanju lahko deževniki pripravijo bogat kompost. Pribore za hišice za deževnike prodajajo vrtni centri. Vsebujejo vse, kar potrebujete - z deževniki, ki razgradijo odpadke, vred. Pomembno je, da iz hišice kdaj pa kdaj odtočite tekočino, da se deževniki ne bi utopili. Večina teh hišic ima tudi pipe, tako da je to preprosto narediti. Tekočino, ki jo tako zberete, razredčite in z njo nahranite rastline. Kompost je koristen za gnojilo v mešanicah za lončnice, za potresanje trat in kot bogat kompost za posode.

Razreševanje kompostnih težav

Zdrav in dobro vzdrževan kompostni kup ne bi smel neprijetno dišati - zrel kompost mora biti drobljiv in sladek. Če kup začne smrdeti mu dodajte nekaj vlaknatega materiala, kot sta narezan časopisni papir ali slama, da zmanjšate vlažnost kupa.

V hladnem vremenu se razpadanje upočasni, lahko pa ga pospešite tako, da kup prekrijete z izolacijskim materialom, kot so stara odeja, stara preproga, vreče ali celo plast plastičnih mehurčkov.

Muhe so del procesa kompostiranja in jih s kompostnega kupa ne morete povsem odstraniti. Če pa povzročajo preveč težav, kup ali odprto posodo prekrijte z odejo ali primernim pokrovom.

Več: http://www.emka.si/hrana-z-domacega-vrta/PR/1241828,13227

Vir: Hrana z domačega vrta, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog