Vodič

Priprava zelenjavnega vrta na zimo

Zelenjavni vrt nas je vse leto lepo oskrboval z vrtninami in tudi sedaj niso gredice še popolnoma prazne. Zimska solata, radiči, por in druga zelenjava še kar kljubujejo vse manj prijaznemu vremenu, druge bolj občutljive vrtnine pa so že pospravljene. V času pred zimo se bomo največ ukvarjali s pridobivanjem komposta in dobrega hlevskega gnoja, morda pa se nam je čez leto porodila kakšna nova ideja glede ureditve. Tudi zelenjavni vrt je lahko lep. Za to poskrbimo z lepo oblikovanimi potkami in z obrobo gredic. Ali pa si bomo omislili aktualne dvignjene grede, postavljanje lesene ograje, kot so bile v rabi včasih, vsekakor pa za prave vrtnarje zgolj pridobivanje pridelka ne bo zadostno. Naj bo tudi zelenjavni vrt oblikovan tako, da nam ga ne bo treba postavljati nekam ob stran. In ker so gredice zdaj prazne, lahko izkoristimo čas tudi za nova snovanja.

Jesenski pridelek zelenjave
Košara z jesenskim pridelkom z zelenjavnega vrta

Upoštevanje kolobarja je ključno za uspešno vrtnarjenje. Čez zimo se lahko marsikaj pozabi, zato je pisanje vrtnarskega dnevnika lahko zelo dobrodošlo. V zvezek z debelejšimi platnicami opišemo vsa vrtnarska dogajanja na vrtu v tekočem letu, kateri škodljivci so se pojavljali, bolezni, kje smo bili uspešni in zakaj ipd. Tako bomo na pomlad kar najbolje pripravljeni pri razvrščanju vrtnin po gredicah in pravočasno reagirali ob težavah. Kjer so bile čez leto problematične strune, je sicer pred zimo že prepozno, da bi ukrepali, zato pa to lahko naredimo spomladi. Mnogi se še vedno odločajo za uničevanje škodljivca z močnimi talnimi insekticidi, ki pa naredijo v tleh pravo razdejanje. Poleg tega se strune s prihajajočimi hladnimi dnevi pomaknejo globlje na varno pred zimo, tako da jih zadelani insekticidi ne dosežejo. Se je pa pojavil na tržišču pripravek, ki uničuje tega nadležnega škodljivca na naraven način, kar je razveseljivo za vse, ki imajo odpor do rabe strupov na domačem zelenjavnem vrtu. Tudi opis vrst in sort vrtnin nam bo v pomoč, ko bomo kupovali nova semena. Nekaj jih lahko naberemo tudi na domačem vrtu, če smo pustili katero izmed vrtnin, da je cvetela in osemenila.

Ob gnojenju gredic upoštevajmo potrebe posameznih vrtnin, ki jih mislimo gojiti v naslednji sezoni. Najbolj enostavno je, da vso površino prelopatimo in v tla zadelamo hlevski gnoj. Vendar je takšen način potraten in ni nikakršno zagotovilo, da bodo vrtnine dobro uspevale. Velikokrat je prav nepravilno gnojenje krivo za pogostejše pojavljanje bolezni in škodljivcev. Praviloma pognojimo s hlevskim gnojem samo tiste grede, kjer nameravamo imeti okopavine in plodovke. Najboljše in najcenejše vrtno gnojilo je kompost. Zato je zdaj, če ga še nimamo, pravi čas, da si omislimo kompostnik. Zanj izberemo prostor, kjer bo zaščiten pred neposredno sončno svetlobo, vetrom in dežjem. Najprimernejše mesto je pod lesko, bezgom ali brezo, ki prispevajo svoj delež h kakovosti komposta, ne le s senco, temveč tudi s sokovi. Tlom lahko dodamo tudi kameno moko za izboljšanje prehranskih sposobnosti tal, povečana vsebnost kalcija pa bo vplivala na odpornost rastlin pred škodljivci in bolezni.

Kjer so grede izpraznjene, jih lahko plitko obdelamo. Ob tem odstranimo plevelne rastline in pognojimo. Lahko jih tudi ozelenimo z ozimnimi žiti, ki jih bomo spomladi nekaj tednov pred nameravamo setvijo zadelali v tla. Organska snov bo izboljšala odcednost v težkih tleh in povečala vpojnost v lažjih, obenem pa bo rastlinska odeja varovala prst pred zunanjimi dejavniki.

Za boljše prezimovanje in oskrbo s svežo zelenjavo v zimskem času si lahko omislimo postavljanje tunelov ali celo rastlinjaka. V zavarovanem prostoru so temperature višje, obenem pa so vrtnine na varnem tudi pred drugimi vremenskimi pojavi. Nekaj lesenih, plastičnih ali kovinskih lokov in prozorne folije, pa bodo naše vrtnine varne pred zimo. Lahko si izberemo določeno gredo in vanjo prenesemo ves radič in solato. Rastline izkopljemo skupaj z grudo zemlje, da bo šok ob presajanju manjši in jih dobro zalijemo. Vrtnine lahko zaščitimo tudi s koprenastim pokrivalom, pod katerim bodo lepo prezimile. Ves trud pa je lahko zaman, če takšno obilje prikliče na naš vrt voluharja. Kako je s tem škodljivcem, ko se enkrat pojavi, dobro vemo. Zato moramo biti nanj, če se pojavlja redno pa še posebej, pozorni in imeti pripravljene protiukrepe.

Pred zimo lahko zelenjavni vrt tudi povečamo ali postavimo povsem na novo. Čeprav so stare oblike vrtov še vedno najbolj razširjene, pa se vse bolj uveljavljajo tudi novejši načini gojenja vrtnin na manjših dvignjenih gredah, kjer je zelenjava dosegljiva z vseh strani. Vmes lahko naredimo pot iz raznovrstnega materiala, lepa pa bo tudi trata. Zato naj bo prostor med posameznimi gredami dovolj širok za košnjo s kosilnico. Vrtnine sajene v lepo oblikovane grede, so zelo dekorativne in nanje utegnemo gledati povsem z drugimi očmi.

Dvignjena greda
Gojenje vrtnin na dvignjenih gredah olajša delo, saj so rastline lažje dosegljive

Po spravilu pridelkov je na gredah ostalo nekaj rastlinskih ostankov. To ni nič narobe, čeprav se bo zdelo marsikomu takšno ravnanje nemarno. Zdrava organska masa lahko ostane tudi na gredi, nekaj jo bo šlo na kompost, oboleli deli rastlin pa v smeti. Tudi odpadlo listje z drevja lahko uporabimo kot zastirko, ki bo varovala prst pred dežjem, soncem in drugimi zunanjimi vplivi, spomladi pa ga prenesemo na kompost. Manj primerni za to pa so listi javorjev, ker prispevajo k zakisanju rastišča.

Po končani vrtnarski sezoni je čas za počitek in analiziranje minulega dogajanja. Če smo bili uspešni in so naše shrambe polne pridelka, toliko bolje. Bistveno pa je, da smo pri delu na vrtu uživali. Počitka pa je več kot potreben tudi naš vrt. Življenje na površini in pod njo je zamrlo in šele toplo spomladansko sonce bo sprožilo aktivnejše dogajanje. Četudi je pred nami še dolga hladna zima, smo z jesenskimi opravili na zelenjavnem vrtu odprli novo stran v svojem dnevniku, ki je še nepopisana. Zato je jesen obenem zaključek in začetek, analiza preteklega in načrtovanje prihodnjega dogajanja.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog