Vodič

Shranjevanje občutljivih gomoljnic in čebulnic

Jeseni je čas, da izkopljemo čebulice in gomolje dalij, amarilisa in drugih občutljivih gomoljnic in čebulnic, ki ne prenesejo zmrzali. Primeren čas za izkop je, ko prve slane uničijo nadzemne dele.

Rastline previdno izpulimo iz zemlje. To storimo tako, da primemo za stebla tik ob površini zemlje, jih močno stisnem in počasi z enakomerno silo povlečemo iz zemlje. Pri tem pazimo, da se ne pretrgajo. Zemlja naj bo vlažna. Po potrebi si pomagamo z lopato, vendar smo zelo previdni, da ne poškodujemo gomoljev in čebulic.

Previdno odstranimo zemljo, ki se drži podzemnih delov rastlin. Gomolje in čebulice za teden dni shranimo na suhem in hladnem mestu, vendar ne tako, da so izpostavljene zmrzali. Ne pozabimo na oznake za posamezne vrste, da bomo prihodnjo pomlad vedeli, kaj bomo sadili.

Po tednu dni, se bo zemlja posušila in preostale kepice zemlje bo enostavno odstraniti. Gomolje in čebulice položimo v kartonske škatle napolnjene s šoto ali vermikulitom. S tem preprečimo izsuševanje in odganjanje korenin. Šote ne močimo z vodo. Shranimo jih pri temperaturah med 5 in 8 stopinjami. Če bodo temperature višje, bodo začele odganjati korenine in stebla. Pazimo, da temperatura ne pade pod 0 stopinj Celzija.

Če se bomo odločili za razmnoževanje z delitvijo, je pravi čas spomladi, preden gomolje in čebulice sadimo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog