Vodič

V marcu zacvetijo mnoge nizke trajnice

To so tiste drobne rožice, ki vsako leto znova zacvetijo, čeprav jih ne sadimo vedno znova in znova. Celo skoraj pozabimo lahko nanje in vseeno nas vsako pomlad opozorijo nase z živahnimi barvami.

Ko sonce začne dobivati moč in se hlad umika prijetni pomladanski toploti, nas na vrtu pričakajo prve znanilke pomladi. Najmanj skrbi in hkrati največ veselja imamo vsako leto znova z nizkimi in blazinastimi trajnicami. Saj so lepe tudi tiste, ki cvetijo v drugih letnih časih, ampak zgodnje spomladanske imajo poseben vpliv na naše razpoloženje. Zdaj smo najbolj željni živih barv. Tudi tisti preveč zaposleni, mrki in mračni ljudje, ki jih cvetje po navadi ne briga kaj dosti, spomladansko cvetje opazijo in ob njem postanejo vidno dobre volje. Kako tudi ne, ko pa je za nami zima s svojimi kratkimi, deževnimi, hladnimi in meglenimi dnevi in spomladansko cvetje nas opozarja, da je zime konec.
Med najlepšimi zgodnje spomladanskimi trajnicami so blazinaste plamenke različnih barv (Phlox), pa repnjaki (Arabis) v rožnati in beli barvi, rumeni grobeljnik (Alyssum), pa neštete sorte enobarvnih in pisanih pritlikavih bradatih perunik (Iris barbata 'Nana'), ki zacvetijo hkrati s tulipani.

  
Tekst: Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. ing. hort.
Fotografije: Mojca Rehar Klančič, univ. dipl. ing. agr.

Več: http://www.trajnice.com/index.htm

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog