Vrste posod za rože

Okenska korita

Lastniki stanovanj v blokih si lahko vrtiček uredijo v okenskih koritih. Lastniki vrtov imajo mnogo širši krog opravil, vendar okenska korita predstavljajo pomemben del zunanje dekoracije doma. Poživijo dolgočasne zunanje stene in okna. Da dosežemo zaželeni učinek, se moramo držati določenih pravil.

Material in oblika korit ne smeta speljevati pogleda z rastlin. Korita so lahko plastična, lesena, glinena, kovinska, iz pleksi stekla, vendar imajo najlepši izgled lesena korita, ki so skrbno pobarvana (okrašena). Pri lesenih koritih moramo poskrbeti za temeljito zaščito.

Velikost je zelo pomembna. Najmanjša globina in širina je 20 cm, sicer se bo zemlja prehitro posušila. Po dolžini naj bo nekaj centimetrov krajše od dolžine okenske police. Korito dobro pritrdimo ali pa na okenski polici napravimo ograjo, ki bo preprečevala, da bi korito ob morebitni naši nerodnosti ali močnem vetru padlo na tla. Izbira rastlin za okensko korito je zelo pomembna. Na sončna okna ne sadimo sencoljubih rastlin in obratno. Korita razporedimo tako, da bodo lahko dostopna in ne bomo imeli težav pri zalivanju.

Lesena korita si lahko izdelamo tudi sami. Kupimo 2 cm debele deske hrasta ali kostanja, ki jih narežemo po meri. Z na vodo odpornim lepilom jih zlepimo skupaj. za večjo trdnost uporabimo tudi proti koroziji odporne vijake. V dno zvrtamo 1 do 2 cm velike luknje na 10 do 15 cm intervalih.

Ko izbiramo rastline, pazimo na višino. Previsoke rastline bodo preprečevale dostop svetlobi v sobo, ki bo temačna. Premajhne rastline ne bodo opazne. Izbiramo takšne rastline ki imajo dolg čas cvetenja ali pa takšne, ki so zanimive tudi, ko ne cvetijo. Izogibamo se rastlinam, ki odcvetijo in propadejo.

Viseče košare

Viseče košare imajo veliko skupnega z okenskimi koriti. Večinoma uporabljamo takšne rastline, ki se razrastejo na vse strani. Uporabne so vzpenjavke in povešavke. Prostor za sadnjo je zelo omejen in primarni cilj je, da rastline pokrijejo vrhnji in stranske dele posode.

Pri izbiri košar lahko izbiramo med odprtim in zaprtim tipom. Košare odprtega tipa omogočajo sajenje rastlin na vseh stranicah. Ker pa nimajo sten, ki bi zadrževale vodo, se substrat hitro posuši, voda pa po zalivanju rada kaplja po tleh in oblikuje neprijetne madeže. Nekatere zaprte košare imajo podstavek, ki preprečuje kapljanje vode. Polnjenje s substratom in sajenje rastlin je bolj preprosto kot pri odprtih košarah, ne moremo pa saditi rastlin s strani in težje dosežemo obliko žive žoge. 

Primerno mesto za viseče košare je blizu vhoda, ali stena ob dvorišču. Mesto naj ne bo vetrovno. Boljša izbira je polsenca ali mesto, ki je sončno le del dneva, kot pa južna stena. Pazimo, da košare ne ovirajo prehoda ali poti.

Bistvenega pomena je, da zagotovimo dovolj močno kljuko na kateri visi posoda, ki lahko pri polni obremenitvi (sveže zalita) zdrži tudi 11 in več kilogramov.

Košare so zelo privlačne, vendar se moramo zavedati, da potrebujejo veliko nege in vzdrževanja. Košare odprtega tipa potrebujejo vsakodnevno zalivanje, v poletni vročini tudi večkrat dnevno.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog