Sajenje vrtnic

Vrtnice potrebujejo sončen in zračen prostor. Najbolje je, če so na mestu, kjer stalno piha veter, saj veter zmanjšuje nevarnost napada uši. Manjši vrtovi niso najbolj primerni, zato v njih posadimo manjše število vrtnic, vendar ne ob južnem zidu; lahko jih napade plesen. Sadimo jih v vrstah na jugovzhodni ali jugozahodni strani.

Vrtnice uspevajo v vseh vrstah tal, vendar so zelo zahtevne glede kakovosti zemlje. Zemlja mora biti bogata, najbolje tudi rahlo kisla (pH 6,5) in ne prevlažna, sicer lahko pozimi zmrznejo korenine. Če je zemlja pretežka, ji dodamo pesek in kompost. Vrtnice ne sadimo na mesta, kjer so že bile vrtnice. V zemlji ostanejo različne bolezni, ki napadajo korenine vrtnic. Sveže posajene vrtnice so zelo neodporne. Če želimo vrtnice posaditi na mesto, kjer so že bile, moramo zamenjati celotno zemljo.

Najprimernejši čas za sajenje je novembra. Lahko jih sadimo tudi spomladi do sredine aprila, vendar se bomo morali odpovedati obrezovanju. Sveže posajene vrtnice moramo zaščititi pred morebitno zmrzaljo. To najlažje storimo z uporabo plastične vrečke, s katero rastlino prekrijemo preko noči. Pri sajenju pazimo, da ne sadimo v zmrznjeno zemljo in da v sadilno jamo ne pade morebitni sneg. Preko zime lahko sadimo, vendar zemlja ne sme biti zmrznjena. Rastlino moramo temeljito zaščititi, da ne pomrzne.

Vrtnice sadimo v sadilne jame velikosti 40 x 40 x 40 cm. Pomembno je, da so korenine sproščene in ne potlačene. Sadik ne potiskamo proti dnu, temveč previdno nasujemo zemljo med korenine. V sadilne jame ne zlivamo z vodo. Zemlja se kasneje, ko se voda posuši, spremni v zelo trdno plast, ki jo mlade korenine težko predrejo. Cepljeno mesto na rastlini je občutljivo, zato ga zakopljemo 3 do 4 cm globoko v zemljo. Nepravilni položaj cepilnega mesta lahko povzroči ohlapno rast in poveča nevarnost pred zmrzaljo. Pri sajenju visokostebelnih vrtnic v jamo najprej zapičimo palico in šele nato posadimo vrtnico, da ne poškodujemo korenin.

Del izkopane zemlje dobro premešamo s kompostom ali uležanim hlevskim gnojem. Če so korenine rastline suhe, jih namočimo v vodo. Na vlažne korenine se zemlja bolj oprijema in poškodbe koreninskih laskov so manjše. Vrtnico postavimo v sadilno jamo in previdno dodajamo zdrobljeno zemljo. Ko je jama do polovice napolnjena z zemljo, jo dobro potlačimo in nasujemo zemljo do roba. Ponovno potlačimo. Vrtnico zalijemo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog