Nega trajnic in enoletnic v posodah

Trajnice v osnovi ne potrebujejo veliko oskrbe. Uspevajo že, če jim zagotovimo osnovne življenjske pogoje. Če želimo, da bodo lepšega videza in bodo cvetele dlje časa, se bomo morali lotiti nekaterih prijemov nege.

Obilneje zalivamo predvsem mlade rastline, dokler se njihova rast ne normalizira. Starejše rastline ob primerni negi ne potrebujejo veliko vode. Če ovenejo ali se posušijo, si po temeljitejšem deževju kmalu opomorejo, nekatere pa mirujejo do naslednje sezone. Zalivamo zvečer, ko se zemlja ohladi. S tem preprečimo, da bi sonce poškodovalo mokre liste. Kapljice na listih delujejo kot manjše leče za zbiranje sončne svetlobe. Ta se skoncentrira v točki in poškoduje vrhnjo plast lista.

Gnojimo enkrat letno, če smo zemljo pred sajenjem temeljito pripravili. Gnojimo spomladi po dežju. uporabljamo gnojila, ki se počasi sproščajo. Če je vreme suho, lahko gnojilo vkopljemo v tla. Če gojimo rastline zaradi njihovih listov, je primernejša uporaba tekočih gnojil.

Zastirko iz organskega materiala nanašamo na vlažna tla jeseni ali zgodaj spomladi. Z njo preprečujemo razvoj plevelov.

Grede naj bodo brez plevela, ki bi lahko tekmoval s trajnicami. Za preprečevanje uporabljamo zastirko ali pa sadimo pokrovne rastline. Plevele moramo redno pleti. Če se pojavijo trajni pleveli jih previdno izkopljemo. Če pride do prepletanja korenin trajnih plevelov s koreninami trajnic, le te zgodaj spomladi izkopljemo iz zemlje, odstranimo plevel, korenine operemo in posadimo nazaj na svoje mesto.

Bistveno pri nekaterih trajnicah je njihovo cvetenje. S primernim obrezovanjem med dobo rasti lahko povečamo število ali velikost cvetov in podaljšamo čas cvetenja.

Spomladi se večinoma razvije večje število poganjkov. Odstranimo vse slabotne mlade poganjke. Preostali se bodo še okrepili in cvetovi bodo močnejši. Ko rastlina doseže prvo četrtino svoje višine, ponovno odstranimo vse slabotne poganjke.

Pri trajnicah, ki rade poženejo večje število stranskih poganjkov, z odstranjevanjem teh vršičkov dosežemo večje število cvetov. Vršičkamo, ko poganjki dosežejo prvo tretjino svoje končne višine. Odrežemo približno 2 cm vsakega poganjka tik nad členkom. Če poganjke odstranjujemo postopoma, podaljšamo čas cvetenja.

Odcvetele cvetove odstranimo takoj, ko začnejo veneti. S tem pospešimo razvoj stranskih poganjkov in podaljšamo cvetenje. Puščamo tiste semenske glavice, ki jih potrebujemo za vzgojitev semena ali pa imajo zanimivo obliko.

Grmaste trajnice vsako leto spomladi temeljito obrežemo. Glavna stebla porežemo na polovico višine. Tako odstranimo vse slabotne poganjke, ki ne bi razvili cvetov, obenem pa omogočamo dodatni razvoj poganjkov, ki so nosilci cvetov.

Jeseni, po končanem cvetenju porežemo stebla do tal, odstranimo vse uvele liste in poganjke. Zgornjih delov rastlin, ki ne prenašajo zime, ne porežemo, temveč jih pustimo, da zaščitijo podzemne dele. Odstranimo jih šele spomladi.

Trajnice večinoma nimajo težav s škodljivci in boleznimi. Pojavijo se lahko težave zaradi polžev, uši, pepelaste plesni in peronospore. Rastline redno pregledujemo in v primeru težav primerno ukrepamo.

Vrste posod >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog