Sajenje rož v posode

Trajnice izhajajo iz različnih krajev in zahtevajo različna rastišča. Preden jih sadimo, dobro preučimo, kakšne rastne razmere lahko najdemo na našem vrtu in na osnovi tega izberemo vrste.

V posode lahko sadimo ne glede na letni čas. Na prosto sadimo spomladi, ko minejo zadnji mrazi. Na Primorskem lahko sadimo tudi v jeseni, da se hitreje in bolje ukoreninijo.

Najprimernejša tla za trajnice so rodovitna in ilovnata. Morajo biti primerno odcedna (tla naj ob dežju ne bodo prepojena z vodo), vendar morajo zadrževati dovolj vlage. Tla izboljšamo z dodajanjem humusa, komposta in dobro uležanega hlevskega gnoja. Nekaj tednov pred sajenjem v tla vkopljemo kompost ali hlevski gnoj. Zemljo pustimo pri miru, da se pošteno uleže. Preden se lotimo sajenja, rastišče temeljito očistimo plevelov. Najprimerneje je, da ji previdno izpulimo ali izkopljemo iz zemlje. Prvo leto bomo morali skrbno pleti. Tla lahko prekrijemo z zastirko iz lubja.

Pri nakupu trajnic izbiramo sadike, ki so dobro raščene in imajo zdrav videz. Na začetku rastne dobe morajo biti brsti krepki (primernejše so tiste rastline z manjšim številom brstov, kot tiste z večjim številom, a slabšo kakovostjo).

Korenine naj bodo čvrste in zdrave, koreninski sistem pa dobro razvit. Če kupujemo rastline v loncih naj korenine ne poganjajo skozi odcedno luknjo. Koreninski preplet naj ne bo pregost. Korenine morajo biti tako razvite, da povsem ne prepredajo zemlje v loncu, vendar pa zadržijo večino, ko jih vzamemo iz lonca. Izogibamo se rastlin, ki so obraščene s plevelom in mahom, ker je to zanesljiv znak, da je rastlina dolgo rasla v loncu, da ima premalo hranilnih snovi ali pa je zemlja premalo odcedna in so korenine začele gniti.

Sadilno jamo izkopljemo primerno globoko, glede na zahteve rastline. Preden rastlino vzamemo iz lonca, jo zalijemo. Močno prepredene korenine s prsti rahlo prerahljamo. Rastlino položimo v jamo in nasujemo prsti. Rahlo potlačimo in temeljito zalijemo. Rastline z golimi koreninami že ob nakupu zaščitimo z vlažnim papirjem. Čim prej jih položimo v sadilno jamo in med razprostrte korenine previdno nasujemo prst. Rahlo pretlačimo in dobro zalijemo.

Pri presajanju sejancev ali premeščanju že posajenih rastlin, najprej izkopljemo sadilno jamo. Rastline previdno izkopljemo s pomočjo lopate ali lopatke tako, da čim manj poškodujemo koreninski sistem in, da okoli korenin ostane čim več zemlje. Rastlino položimo v sadilno jamo, utrdimo in temeljito zalijemo. Po potrebi napravimo zaščito pred soncem in redno zalivamo.

Primerno rastišče predstavljajo tudi dvignjene grede in posode. Posebej so primerne za tiste trajnice, ki jim ne moremo na vrtu najti primernih talnih razmer. Zemljo lahko pripravimo tako, da jim povsem ustreza. Posoda mora imeti primerne odcedne luknje, ki jih prekrijemo s kamenjem ali črepinjami. Preden nasujemo zemljo, damo še plast vlaknate snovi, kot so šota ali kokosova vlakna. Uporabimo lahko kakršnokoli vrsto zemlje za lončnice, le za tiste vrste, ki uspevajo samo na kislih tleh, moramo pripraviti bolj kislo mešanico. Če potrebujemo bolj odcedno zemljo, dodamo prod ali grob pesek. Dokler se rastline ne ukoreninijo, obilno zalivamo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog