Trajnice

Trajnice imajo posebno vlogo v vrtu, saj največkrat predstavljajo glavno zanimivost. Različne barve cvetov, ki se lahko kombinirajo z različnimi oblikami in odtenki, popestrijo vsak še tako monoton vrt. Njihova raznolikost jih napravi primerne za vsak vrt, ne glede na slog. Izbira trajnic je velika, tako po barvah, kot tudi po oblikah.
 
Trajnice so večletne zelnate rastline. Jeseni največkrat nadzemni del odmre, prezimi pa podzemni del iz katerega spomladi poženejo novi poganjki. Med trajnicami bomo našli: zelnate rastline, ki prezimijo s korenino, čebulnice, trajne gomoljnice, trajne trave, praproti, trajne močvirske in vodne rastline. Nekatere trajnice (hitro rastoče) ne uspevajo dolgo na istem mestu, zato jih je treba redno presajati, medtem, ko nekatere lahko na istem mestu preživijo več desetletij.
 
Trajnice, ki jih je mogoče kupiti v vrtnarijah, so avtohtone (uspevajo pri nas v naravi) ali pa uvožene. Tako bomo našli v vrtovih trajnice s petih celin. Nekatere cvetijo spomladi, druge poleti, tretje jeseni. Izbiramo lahko med pritlikavimi, kot je plazeča mrtva kopriva, ki dosega 15 cm, in orjaškimi, kot je pampaška trava, ki doseže višino do 2,5 metra. Poleg zanimivih in pisanih cvetov imajo nekatere zelo zanimivo oblikovane liste, ki so sami po sebi lepi. Nekatere trajnice lahko popestrijo vrt z aromatičnim vonjem.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog