Setev in sadnja enoletnic

Eno in dvoletnice so iz semena najlažje vzgojljive rastline. Pri nakupu pazimo, da so semena sveža in so bila shranjena na hladnem. Primerna embalaža so neprodušno zaprte vrečke, v katerih pa seme hitro zgubi kaljivost, ko so enkrat odprte. Seme naj ne bo starejše od enega leta, ker po letu dni pri večini eno in dvoletnic kaljivost hitro pade. Poleg semen v vrečkah, lahko dobimo tudi semena v gelu ali trakovih. Njihova prednost je v olajšani enakomernejši setvi in kasneje ni treba izvajati redčenja sejancev. Kupimo lahko tudi že vzkaljene rastline. To so največkrat tiste vrste, ki težje kalijo. Zdrave rastline imajo sveže in vlažne korenine ter liste; razvit naj bo vsaj en par pravih listov. Sejanci lahko nekaj časa preživijo v substratu, v katerem jih kupimo, vendar jih je najbolje čim prej vsaditi (vsaj v enem dnevu). Sadimo jih na razdalji približno 5 cm, večje pa lahko sadimo neposredno v cvetlične lončke ali na gredo.

Prezimno trdne enoletnice lahko sejemo na stalno mesto, ko se tla ogrejejo nad 7 stopinj Celzija. Sejemo jih lahko večkrat zapored in tako bomo imeli cvetoče rastline preko celega leta. Nekatere vrste (ognjič, mak) lahko sejemo že jeseni na stalno mesto, kjer prezimijo. Cvetijo pozno spomladi.

Prezimno trdne dvoletnice sejemo  od kasne pomladi do sredine poletja, odvisno od hitrosti rasti, na stalno mesto pa jih posadimo jeseni. Prvo leto odstranimo vse cvetne popke, da bodo rastline spomladi naslednje leto bujneje cvetele.

Kadar sejemo na prosto, na stalno mesto, moramo tla primerno pripraviti. Gredo prekopljemo in pograbimo, ter utrdimo. Tla naj ne bodo prebogata s hranili, ker to spodbuja rast listov in zavira razvoj cvetov. Če so tla prerevna, previdno pognojimo in gnojilo vkopljemo v tla. Pred setvijo si naredimo načrt grede. Pazimo, da na primerna mesta sejemo primerne rastline. Na gredi lahko zarišemo meje med posameznimi vrstami s peskom ali vrvico.

Na ravno površino sejemo enoletnice, ki imajo močne korenine. Presajanja ne prenašajo najbolje, zato jih že na začetku sejemo na stalno mesto. Seme potresemo enakomerno po površini z dovolj velikim razmikom in ga s pomočjo grabelj rahlo prekrijemo z zemljo. Zalijemo z zelo razpršenim curkom, da se ne razkrije.

V brazde sejemo, da sejance z lahkoto razlikujemo od plevela, ki raste prosto po površini. Na gredi napravimo plitve brazde  približno 10 cm narazen (več, pri večjih rastlinah, manj pri manjših). Seme polagamo v brazde posamično na primerni razdalji. Brazde prekrijemo in zalijemo z razpršenim curkom.

Sejance, ki postanejo pregosti, moramo redčiti. Med redčenjem naj bodo tla vlažna in vreme ne prevroče. Najbolje je izbrati oblačen dan. Sejance si dobro ogledamo in določimo najboljše, ki naj bodo enakomerno porazdeljeni. Slabe previdno odstranimo. Če jih je več skupaj, jih izkopljemo v eni grudi. Uporabimo jih za zapolnitev morebitnih praznih prostorov, ki so nastali z neenakomerno setvijo ali pa jih uporabimo drugje na vrtu. Izberemo le najboljše, ki jih po sadni temeljito zalijemo.

Polprezimno trdne eno in dvoletnice sejemo spomladi v posode. Kalimo jih pri temperaturi od 13 do 21 stopinj Celzija. Ob ugodnih vremenskih razmerah jih presadimo na prosto. Za rastline, ki slabo prenašajo presajanje, so najprimernejši razgradljivi lonci, ki jih lahko skupaj z rastlino vkopljemo v tla.

Setveno posodo do vrha napolnimo s setvenim substratom (zemljo) in na robovih potlačimo s prsti. Zalijemo z zelo razpršenim curkom. Seme ne posejemo pregosto, a enakomerno po celi površini. Večje seme polagamo posamič. Prekrijemo s toliko zemlje, kot so debela semena in previdno zalijemo. Posodo prekrijemo s prozornim pokrovom ali plastično folijo, da vzdržujemo primerno okolje. Dokler ne vzklijejo prve rastlinice, moramo poskrbeti za zaščito pred soncem.

Iz sejalne posode sejance presadimo v večje posode. To storimo preden postanejo tako veliki, da bi si konkurirali v svetlobi. V tej posodi ostanejo, dokler niso primerno veliki za presaditev na stalno mesto. Če so sejanci že dovolj veliki za presajanje na prosto, vreme pa tega še ne omogoča, jih moramo presaditi v večje posode, kajti le tako bomo lahko zagotovili normalen razvoj rastlin.

Preden sejance posadimo na prosto, jih moramo utrditi. Najprej jih prestavimo na hladnejši prostor (rastlinjak, hladna greda), kjer preživijo približno teden dni. Nato jih prestavimo na gredo, ki jo vedno pogosteje odpiramo, zadnje dni pa jo imamo povsem odprto. Tu naj bodo pet do šest tednov. Rastline neprenehoma opazujemo in ob pojavu znakov prehitrih sprememb primerno ukrepamo.

Med razvojem mladih rastlinic je treba nekaterim vrstam odstraniti vršičke, da se razvijejo stranski poganjki. Pri tem moramo upoštevati, da se bo cvetenje začelo kasneje.  

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog