Vodič

Trave so jeseni posebno lepe

Nekatere trave sicer zacvetijo že v zgodnjem poletju, druge malo kasneje. Večina trav pa zacveti jeseni. In takrat imajo v vrtu posebno vrednost, če jih kombiniramo z jeseni cvetočimi trajnicami, kot so jesenske astre, japonske anemone, hermelike in še mnoge druge.

Trave sicer nimajo cvetja kričečih barv, zato pa z umirjenimi toni listja, cvetja in plodovja, dajo vrtu poseben čar. Zlasti njihovo valovanje v vetru in šelestenje pomirjujoče vpliva na počutje vsakogar, ki jih opazuje. Različne barve cvetja, od bele, rožnato rjave, oranžno rjave, črno rjave do rumeno rjave so si med seboj tako različne, da sploh niso dolgočasne. Imajo tudi listje različnih oblik in seveda so med njimi tudi take, ki imajo barvito listje skozi vso sezono ali pa se posebno lepo obarvajo jeseni. Tudi pisanolistne so med njimi. Sicer pa je že različnih tonov zelene barve veliko, da ne govorimo o tistih, ki imajo listje srebrno sivo, rjavo ali celo skoraj črno skozi vse leto, tudi pozimi.

Veliko trav ima tudi zelo obstojne cvetne late, ki jih lahko posušimo in shranimo za zimske šopke. Cvetna stebla seveda porežemo, ko se še niso niti prav razcvetela, da se ne bodo cvetovi prehitro osuli.

Ker je trav zelo veliko, so med njimi takšne, ki uživajo na polnem soncu in celo v sušnih tleh, kot tudi takšne, ki imajo rade vlažno in svežo senco. Pa tudi v močvirskih rastiščih uspeva mnogo trav. Tako za vsak vrtni kotiček lahko najdemo takšne, s pomočjo katerih bomo oblikovali lepe motive za vso rastno dobo, posebno pa za jesenske užitke.

Jožica Golob-Klančič
univ. dipl. ing. hort.Več: http://www.trajnice.com/index.htm

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog