Vodič

Hijacinte

Siljene hijacinte prav gotovo prijetno odišavijo vsak dom. Njihov sveži vonj prebudi sanje o pomladi in njihove prijetne barve se ujamejo z vsakim stilom opremljanja prostora. Spoprimite se s tem izzivom tudi v vašem domu.

Sodobno ali klasično

Siljene hijacinte v stekleni vazi delujejo zelo sodobno, moderno, medtem ko posajene v okrasne lončke dajejo povsem drugačen vtis, delujejo bolj strogo, zato so kot nalašč za klasično opremljeni dom.

Romantično in igrivo

Bela ali pastelni odtenki pomagajo ustvariti nežno, romantično vzdušje. Z močno roza in močno modrimi hijacintami okrasimo tisti del stanovanje, kamor želimo privabiti poglede obiskovalcev. Za veselo in igrivo vzdušje kombinirajte več različnih barv, kot so bela, roza, oranžna in rumena.

Popki in odprti cvetovi

Hijacinte, ki so še v popkih so čisto drugačne kot takrat, ko jih krasijo odprti cvetovi, zato večkrat prikažite hijacinte v polnem cvetju skupaj s hijacintami v popkih.

Čebulice in korenin nikar ne zakrivajte. Še posebno lepo dekoracijo lahko ustvarite, če sperete zemljo s koreninic in hijacinte dekorirate v prozorni vazi, kjer pride do izraza zgradba celotne rastline. Ne le cvetovi, tudi čebulica in koreninice, ki jih običajno ne vidimo.

Če je le mogoče, prodajte kupcem hijacinte, ko so te še v popkih, da bodo zadovoljni, ker jim bodo v veselje in okras daljši čas kot sicer.

Kot nalašč za dvorišče ali teraso

Sajenje sezonskega cvetja v večje okrasne posode je v velikem razmahu. To ni naključje, saj imajo mnogi ljudje na voljo le majhen prostor za svoj 'mali vrtiček'. Hijacinte lahko brez strahu posadimo ali v gredico ali v čeber. Če je kateri od kupcev pozabil hijacinte posaditi jeseni, mu svetujte da to opravi sedaj. Siljene čebulice bodo pri nižjih zunanjih temperaturah cvetele in dišale dosti dlje kot v toplih prostorih.

Mnogocvetne sorte

Mnogocvetne hijacinte se od običajnih razlikujejo v tem, da ne razvijejo le enega, temveč več (4 do 7) cvetnih stebel. Socvetja so sicer manjša, vendar, ker jih je več skupaj, dajejo čudovit okras.
Navodila za oskrbo

Hijacinte skladiščimo pri temperaturi 5 do 10 °C. Pri tej temperaturi rastlina skorajda ne raste. Cvetenje se prične, ko se temperature dvignejo med 16 in 20 °C. Hijacinte cvetijo v povprečju 21 dni, ta čas pa se lahko zaradi višjih temperatur v prostoru zelo skrajša. Substrat naj bo vedno vlažen. Dognojevanje ni potrebno.

Dobro je vedeti

Latinsko ime Hyacinthus izhaja iz grške besede Huakinthos, imena mladeniča, ki ga je grški bog sonca Apolon zelo občudoval. Huakinthos se je med metanjem diska smrtno poškodoval. Iz krvi, ki je tekla iz njegovih ran je zrasla cvetlica, ki jo je Apolon poimenoval po preminulem prijatelju. Hijacinte so simbol miru in moči.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog