Vodič

Pomladne zasaditve

Po dolgem zimskem spancu smo vsi željni daljših dni in toplih sončnih žarkov. Ljubitelji rastlin pa komaj čakamo, da se v naravi pokažejo prvi znaki življenja – prvi cvetovi, prvi listi,….

Takrat si marsikdo zaželi, da bi na vrtu imel kakšen kotiček, ki bi ga popestrile rastline s prvimi pomladanskimi cvetovi. V tokratnem članku vam bom predstavila nekaj kombinacij, ki jih lahko uporabite v vrtu. Pri tem je potrebno upoštevati, da je določenim rastlinam potrebno odmeriti primeren prostor, da bodo lahko normalno rasle.

 

Zasaditev za kislo zemljo

Prva kombinacija je primerna za saditev pod iglavci oziroma nekje, kjer je zemlja kisla, saj so rastline, ki sem jih izbrala kisloljubne (za rast potrebujejo kislo zemljo). Le-te rastline potrebujejo tudi nekaj zavetja (senca, pred vetrom) in dovolj vlage. Izbrane rastline so: sleči (Rhododendron sp.), spomladanske rese (Erica carnea – različne sorte), japonske azaleje (Azalea japonica) ali listopadne azaleje (Azalea sp.) ali japonski pieris (Pieris japonica). Izberemo sleče, ki dosežejo približno enake dimenzije, da ne pride do preraščanja in nezaželene konkurence. Potrebno je tudi paziti, da izberemo podobne barve oziroma barvno kombinacijo, ki ne bo preveč vsiljiva oziroma vpadljiva. Sama bi izbrala nekoliko višje rastoče in zato jih postavimo v ozadje (npr. sorte 'English Roseum', 'Schneebukett', 'Nova Zembla'). Prednje posadimo japonske azaleje ali listopadne azaleje (če se odločimo zanje, izberemo barve, ki se bodo skladale s sleči) ali japonske pierise. Lahko pa uporabimo tudi kombinacijo vseh prej naštetih rastlin. Prednje pa posadimo še spomladanske rese v podobnih barvnih odtenkih.

 

Večje grmovnice in čebulnice

Naslednja kombinacija rastlin, je sestavljena iz nekoliko večjih grmovnic, zato je v vrtu potrebnega nekoliko več prostora. Izbrane grmovnice so: šmarna hrušica (Amelanchier lamarckii), katsura ali cercidifil (Cercidiphyllum japonicum) in dren (Cornus mas). Med vsako grmovnico je priporočljiva razdalja vsaj 2 m, da bodo imele dovolj prostora za razrast. Lahko jih posadimo v ravno vrsto, če pa je prostora dovolj, jih lahko tudi posadimo v rahlem cik-caku. Ker je pod njimi dovolj prostora, lahko posadimo tudi kakšne trajnice ali nižje rastoče grmovnice. Če pa želimo čisto pomladansko vzdušje, se lahko posadijo narcise ali različni spomladanski žafrani.

 

Barvna učinkovitost

Pri naslednji kombinaciji rastlin sem izbrala močnejše barve (rumena, rdeča, oranžna). Izbrane rastline so: forzicija (Forsithya x intermedia), japonske kutine (Chaenomeles japonica, Chaenomeles x superba 'Nicoline'), narcise (Narcissus sp.) in tulipane (Tulipa sp.). V ozadju posadimo največ tri forzicije v razmaku enega metra do 1.5 m. Prednje se posadijo japonske kutine (v odmaknjenosti vsaj enega metra) – levo in desno navadna japonska kutina, med njima pa sorta 'Nicoline'. Pred nasad, med nasadom in pod nasadom se posadijo narcise, ki naj bodo v rumeni barvi, če pa želimo, da se barve nekoliko umirijo, pa se posadijo narcise z belimi cvetovi. Posadimo tudi nekaj tulipanov, ki so lahko rumene ali rdeče barve ali pa posadimo kar tulipane obeh barv.

 

Belo z vijoličnim pridihom

Naslednja kombinacija je popolnoma bela z manjšim pridihom vijolične. Tudi za to kombinacijo rastlin potrebujemo v vrtu več prostora. Izbrane rastline so: magnolije (Magnolia liliflora 'Nigra', Magnoliastellata), japonska kutina (Chaenomeles speciosa 'Nivalis'), bele narcise (Narcissus sp.) in beli žafrani (Crocus sp.). Na sredino posadimo lilijsko cvetno magnolijo, levo in desno pa po eno zvezdasto magnolijo. Med magnolijami naj bo vsaj 2.5 do 3 m razdalje. Lahko jih tudi posadimo v rahlem cik-caku. Podnje posadimo japonsko kutino (v odmaknjenosti vsaj 1.5 m). S posaditvijo belih narcis in žafranov bomo pričarali izgled bele preproge.

 

Zasaditev za večji prostor

Za to zasaditveno kombinacijo sem izbrala: japonsko okrasno češnjo (Prunus serrulata 'Kanzan'), brogovito (Viburnum x bodnatense 'Dawn', Viburnum x burkwoodii), japonsko kutino (Chaenomeles speciosa 'Nivalis'), narcise (Narcissus sp.) in razne trajnice. Japonsko okrasno češnjo postavimo na sredino, levo in desno posadimo brogoviti v odmaknjenosti vsaj 2 m (katero posadimo kam se odločimo sami, saj dosežeta približno enake dimenzije), pred njiju pa, na vsako stran po eno, posadimo japonsko kutino. Pred njih ali ob ali pod njimi pa posadimo narcise (izberemo takšne z belimi cvetovi) in blazinasto razraščajoče trajnice. Ker je okrasna japonska češnja drevo, lahko podnjo postavimo tudi klopco. Če se odločimo za postavitev klopce, bomo izbrane rastline razporedili glede na klopco.

 

Spomladanska rumena

Pri naslednji kombinaciji sem izbrala rumeno cvetoče rastline. Izbrala sem: golocvetni jasmin (Jasminum nudiflorum), rumenocvetne narcise in rumenocvetne spomladanske žafrane. Posadimo dva do tri grme golocvetnega jasmina v razmaku enega do 1.5 m. Lahko jih posadimo v ravni vrsti ali pa v rahlem cik-caku. Veje golocvetenega jasmina se rahlo prevešajo zato dobimo videz padajočih kaskad. Lahko ga posadimo tudi ob steno. Pred njega posadimo rumenocvetne narcise in žafrane. Če golocvetni jasmin posadimo v gredo brez opore, lahko levo in desno posadimo še forzicijo v oddaljenosti do enega metra.

Lahko bi še naštevala spomladanske zasaditve, a je kombinacij veliko, zato tudi priporočam, da se oglasite v kakšni drevesnici, kjer vam bodo znali svetovati katere rastline za najboljši spomladanski efekt posaditi skupaj.

 

 

Zapisala: Tanja Planinšek, ing.vrt.

Fotografije: Tanja Planinšek

 


Amelanchier lamarckii                     Chaenomeles x superba 'Nicoline'


Erica carnea                                                          Rhododendron sp.

 
Erica carnea                                       Cornus mas

 

Več: http://www.omorika.si/

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog