Vodič

Zaščita rastlin pred polži

Polži so lahko velika nadloga na vrtu. So nenasitni in, če imajo ugodne pogoje (dovolj vlage), jih je vsak dan več. Njihovo ročno odstranjevanje je običajno sizifovo delo, saj se že naslednji dan vrnejo.

Zelenjavo ali rože lahko pred polži zaščitimo z različnimi pripravki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah. Nekateri so bolj, drugi so manj učinkoviti. Zaščite pa se lahko lotimo tudi na drugačen, naravi bolj prijazen način. Pri tem je treba vedeti, da se polži plazijo na lastnem prozornem izločku – sled, ki ostaja za njimi. Ta njihov način gibanja lahko izkoristimo tako, da jim preprečimo, da pridejo do rastlin.

Polžem uspešno preprečimo dostop do rastlin, če jih obkrožimo s pasom katere izmed prašnih snovi. Najboljša izbira je lesnati pepel, ki ga potresemo nekaj centimetrov široko. Seveda ne smemo pozabiti po vsakem dežju (ali zalivanju) pepel ponovno posuti. Druga možnost je, da namestimo drobno trnje (npr. stebla robid). Polži preko trnov ne bodo šli, poskrbeti pa moramo, da ne bomo pustili dovolj široke odprtine, kjer bi se lahko splazili. Rastline lahko zaščitimo tudi tako, da natresemo zdrobljeno jajčno lupino.

Pri vseh opisanih načinih je ključnega pomena, da je zaščita okoli rastlin sklenjena. Če bomo pustili le drobno odprtino, jo bodo polži našli in rastline ne bomo uspeli obvarovati.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog