Vodič

Viseča barvitost polepša vsak kotiček

Viseče košare s pisanim cvetjem imajo starinsko privlačnost, pa najsi bodo obešene na vhodu ali na drevesu. Primerno oblikovane in s pravimi rastlinami zasajene viseče cvetlične košare pa se podajo tudi k večini sodobno zasnovanih vrtnih ureditev.

Sredi poletja je posrečeno zasajena viseča košara skupaj z verigami vča­sih tako prekrila z bujno cvetočimi rastlinami, daje videti, kot bi lebde­la v zraku. Viseče cvetlične košare sodijo med najbolj priljubljeno cvetlično okrasje. Na vsako­gar napravi presenetljivo močan vtis večje število enakih ali skladno oblikovanih košar, obešenih vzdolž hišnega pročelja ali na pergoli.

Vendar privlači poglede tudi ena sama, skrbno urejena viseča košara ob vhodu na pročelni stra­ni hiše. Paziti je treba le, da jo obesimo dovolj visoko, da mimoidoči obnjo ne zadenejo z glavo.

V visečih košarah ni veliko prsti oziroma substrata, zato jih je treba zalivati vsaj enkrat na dan, sicer se izsušijo. Če so košare tako visoko, da jih ne dosežete, jih je mogoče zalivati s poseb­nimi zalivalkami s podaljšanim držajem, sicer je treba prinesti lestev ali košare opremiti z napravo za neprekinjeno zalivanje.

Naporno zalivanje si lahko olajšate z izbiro rastlin, ki ne potrebujejo veliko vode. Številne vrste okrasnih rastlin so namreč precej odporne proti suši in tudi z občasnim zalivanjem bujno cvetijo vse poletje. Za viseče cvetlične košare so zato zelo primerne begonije, modre marjete (Brachyscome), vodenke, pelargonije, kapske nebine ali felicije, kapucinke, petunije in verbene.

Vsakodnevnemu zalivanju se lahko izognete tudi tako, da substratu povečate sposobnost zadrževanja vode. Čim več substrata oziroma prsti bo v košari, tem več vode bodo imele rastIine, zato je najbolje izbrati čim večjo košaro. Notranjost obložite z materialom, ki vpija in zadržuje vlago, npr. z gosto volneno ali polsteno tkanino, z naravnimi vlakni ali z umetno penasto gumo, primerna pa je celo debelejša lepenka. To oblogo zakrijete tako, da zunanjost prekrijete z mahom. Nazadnje substratu oziroma prsti primešate še sredstvo (v gelu ali zrnih) boljše zadrževanje vode.

Čudovite rastline za zapolnitev visečih cvetličnih košar ali za "zgladitev" njihovih robov

Pokončne rastline

Plazeče se rastline

   

begonije

bršljanasta grenkuljica

   

iskrivke

pecljati smilj (zeleni in rumeni)

   

nedotike

bršljanaste pelargonije

   

pelargonije

vijolice    

petunije

drobnotistni in pisani bršljani

   

 

verbene

   

 

fuksije

   

 

kapucinke

   

 

lobelije

   

Več: http://www.emka.si/vrt-v-malem-razkosje-loncnic-za-vse-letne...

Vir: Vrt v malem, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog