Vodič

Škarpniki

Škarpniki so izdelki iz betona, lahko pa so izdelani v različnih oblikah. Uporabljajo se za urejanje brežin in gradnjo škarp. Namenjeni so za izdelavo naravnih sten, z njimi lahko ozelenimo vertikalne površine, ločimo prostore med seboj in podobno. Prav tako lahko z njimi na vrtu, kjer nam primanjkuje ravnega prostora, ustvarjamo nasipe. Uporabni so zaradi tega, ker lahko z njimi fiksiramo drseče brežine, obenem pa jih tudi polepšamo.

Poznamo lomljene betonske škarpnike in cvetlične betonske škarpnike. Lomljeni betonski škarpniki dajejo vtis kamnitega zidu, to pa zato, ker so na zunanji strani lomljeni. Imajo naraven videz in se zato več kot izvrstno ujamejo z okolico, pa tudi z modernim arhitekturnim stilom. V cvetlične škarpnike pa lahko nasujemo zemljo in nasadimo različne rastline.


Cvetlični škarpnik iz Merkurja za delno ozelenitev brežine    betonski škarpnik

Zlaganje betonskih škarpnikov

Betonske škarpnike lahko zlagamo na več načinov: lahko jih položimo enega zraven drugega, lahko jih polagamo z zamikom, pod kotom, z okroglinami in še bi lahko naštevali. Zlaganje škarpnikov je hitro in preprosto, obliko škarp pa seveda prilagajate terenu. Škarpniki so lahko v sivi, črni, pa tudi rjavi ali kakšni drugi barvi, ustrezati pa morajo določenim zahtevam evropske zakonodaje. Kvalitetni škarpniki zaradi impregnacije namreč ne vpijajo vlage in vode, odporni pa so tudi na sol in zmrzal.

Kograd škarpniki so uporabni za suho montažno sestavljanje in ustvarjanje unikatnih oblik škarp

Škarpniki in njihova uporaba za nasaditev rastlin

S pomočjo škarpnikov lahko uredite brežino ali pa premostite višinske razlike na vrtu. Omenili smo že, da se v cvetlične škarpnike več kot odlično prilegajo različne rastline, ki polepšajo videz škarpe. Škarpa lahko tako na koncu izgleda kot prekrasen rastlinjak. Prepričani ste lahko, da bodo rastline dobro uspevale, saj se v škarpnikih nahaja kar nekaj zemlje, ki je voda ne more izprati.

Tip škarpnikov, v katerem lahko uspevajo rože, se še posebej dobro obnese na nabrežinah. Tu lahko sive škarpnike popestrite z zelenjem, saj več kot odlično nadomestijo cvetlične lonce ali korita.

Kograd betonski cepljeni škarpniki imajo dolgo življenjsko dobo

Betonska škarpa zahteva premišljen načrt

Preden se lotite izdelave betonske škarpe s škarpniki, ves postopek skrbno načrtujte. Če tega ne boste storili, boste lahko naleteli na težave, ki bodo povezane tudi z dodatnimi stroški. Bodite pozorni na kakovost škarpnikov, saj bo škarpa le tako trajna in funkcionalna. Glavna naloga škarpe je namreč ta, da preprečuje usipanje zemlje, seveda pa lahko pri tem izrazite tudi vso svojo kreativnost. Pravilno zasnovana betonske škarpa bo zadržala tudi največje obremenitve.

Tudi vas mika čudovita betonska škarpa? Zaradi enostavne montaže in videza naravnega kamna na škarpnike sploh ne boste gledali kot na prepreko. Videli boste le čudovit dodatek k vrtu. Izbrati morate le pravo obliko in barvo škarpnika, saj je izbira res pestra.

V naši trgovini najdete bogato ponudbo cenovno ugodnih in kakovostnih škarpnikov. Zato imate zdaj priložnost, da izberete prav takšen škarpnik, ki bo v celoti ustrezal vašim zahtevam. Prepričani smo, da vas bo videz naravnega kamna naravnost očaral ter da boste svojo novo škarpo opazovali z nasmehom na obrazu. Preverite ponudbo škarpnikov v Merkurju in opravite nakup>>.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog