Vodič

Hortenzijam lahko sami spremenite barvo

 


Hortenzije veljajo za ene najbolj čudovitih rož na domačem vrtu, saj se bogato razrastejo, njihova velika socvetja pa v neštetih barvah privabljajo metulje in druge žuželke. Socvetja so lahko najrazličnejših barv, od nežno zelenih do belih, rožnatih, vijoličnih, rdečih in seveda najbolj značilnih modrih. Kakšna bo barva cvetov pa pogosto ni odvisno od same sorte, temveč predvsem od zemlje oziroma hranil v njej. Tako se pogosto zgodi, da kupimo sadiko v določeni barvi, ko jo zasadimo na domačem vrtu, pa prične zaradi prilagajanja prsti ta barvo spreminjati. Zaradi počasnega spreminjanja imamo lahko tako v kakšnem letu tudi hortenzijo, katere cvetovi so različnih barv.
 

Kaj vpliva na barvo hortenzij?

Barvo v prvi vrsti določa sorta, a le tako dolgo, dokler raste hortenzija v loncu oziroma je ne presadite ali posadite. Drugačna prst skoraj vedno pomeni tudi drugačno barvo, ta pa je odvisna predvsem od vsebnosti aluminija v zemlji. Če želite, da bodo hortenzije barvo spremenile iz rožnate v modro, morate poskrbeti za prst z več aluminija, da bi modro spremenili v rožnato, pa prst z manj aluminija.

»Barvno odporne« so običajno zgolj bele hortenzije, ki se nikoli ne spremenijo v celoti, temveč se na cvetnih lističih ob njihovem staranju pojavi zgolj nežen pridih druge barve. Najbolj barvno neobstojne pa so rdeče hortenzije, katerih barvo je najtežje ohraniti zlasti v vročih klimatskih pogojih.

Kaj pa intenzivnost barv? Na to se žal ne da vplivati. Sorte nežnih barv bodo imele tudi ob spremembi še naprej zgolj rahlo obarvanost. Intenzivnost barve je odvisna od same sorte.
 

Kako ustvariti rožnate hortenzije?

Da bodo socvetja hortenzij obarvana rožnato, lahko prsti večkrat letno dodate apnenčev pesek, ki pomaga dvigniti pH prsti, zaradi česar hortenzije iz nje slabše črpajo aluminij. Pomagajo tudi gnojila z nekoliko več fosforja, ki ravno tako preprečuje črpanje aluminija. Tretja možnost pa je seveda ta, da na mestu zasaditve izkopljete jamo, jo prekrijete s folijo, in vanjo natresete prst z malo aluminija. Če nič od tega ne deluje, vam preostane zgolj še gojenje hortenzij v okrasnih loncih, kjer je kakovost in lastnosti prsti mnogo lažje nadzirati.
 

Kako ustvariti modre hortenzije?

Za modro barvo mora prst vsebovati dovolj aluminija, zato se priporoča dodajanje aluminijevega sulfata. Pri tem morate biti previdni, saj ta lahko pri mladih rastlinah ali pri prekomerni uporabi povzroči, da se korenine »požgejo«. Prav tako je treba skrbeti za nizko pH vrednost prsti – najbolje je pred zasaditvijo hortenzij poskrbeti za navoz kisle zemlje, lahko pa si pomagate tudi tako, da na področje rasti dodajate organske odpadke kot so kava, pokošena trava ali olupki sadja in zelenjave.

K modri barvi pomaga tudi gnojilo, ki mora vsebovati zelo malo fosforja in veliko kalija.

Da bo modra ostala modra, je treba skrbeti tudi s primernim zalivanjem. Voda namreč ne sme imeti pH vrednosti višje od 5.6.

Socvetja hortenzij so precej velika, zato lahko tudi posamezen cvet uporabite za dekoracijo doma. Za to ne potrebujete vaze - položite ga lahko kar v lično skodelico.


Hortenzije so čudovite tudi posušene. Barva sicer precej zbledi, a če ste uporabili cvetove v intenzivnih odtenkih, se bo ohranila. Suhe cvetove lahko uporabite tako za dekoracijo doma kot dekoracijo pri zavijanju daril.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog