Vodič

Telohi zacvetijo med prvimi trajnicami že februarja

Ob vsakodnevnih obveznostih moramo poskrbeti tudi za sprostitev. In ni boljšega zdravila za slabo voljo, kot cvetje v domačem vrtu.

Februarja se zima poslavlja, narava se že zbuja in na nekoliko toplejših legah, kjer ni snega, postreže tudi že z bogatim cvetjem. Tam, kjer je še sneg, se bo to zgodilo, ko bo ta skopnel. Med vrtnimi trajnicami zelo zgodaj zacvetijo telohi. Seveda ne samo tisti, ki rastejo tudi v naravi in jim rečemo črni teloh (Helleborus niger), črne pa ima samo korenine, cvetje pa belo ali z rahlim rožnatim nadihom.
 

Med trpežne vrtne trajnice prištevamo še precej drugih telohov. Vsi imajo radi propustno zemljo in radi so v polsenci ali celo pravi senci. Žgočega sonca in suše sicer ne marajo, ampak v globokih tleh pod listopadnimi drevesi ali grmovnicami, kjer poleti sonce ne pripeka, prav lepo rastejo in cvetijo tudi, če jim ne posvečamo kake večje skrbi. Še zalivanja ne potrebujejo. In pogosto presajanje je nepotrebno in ga tudi ne marajo, ker po sajenju potrebujejo kar nekaj časa, da se prav vrastejo v zemljo.
 
  

Teloh s sivo zelenim usnjatim in bodičastim listjem (Helleborus corsica) je doma na Korziki. Razvije visoko steblo, vrh katerega se bo že ta mesec v velikem grozdu odprla kaka stotnija malih kremno belih cvetkov. Podobne rasti in s podobnim cvetjem, le zelenim narezanim listjem je tudi smrdljivi teloh (Helleborus foetidus), ki pa ima le zelo rahel vonj.

Posebno lepi in bogato cvetoči pa so razni križanci orientalskih telohov (Helleborus orientalis). Iz zime nas zbujajo z velikim enobarvnim ali na različne načine pisanim cvetjem v barvah od bele, rumenkaste, rožnate, motno rdeče, do vijolične in modrikaste.

 
Tekst: Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. ing. hort.
Fotografije: Mojca Rehar Klančič, univ. dipl. ing. agr.

Več: http://www.trajnice.com/index.htm

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog