Vodič

Poletno sajenje trajnic

Že dolgo ne velja več, da je primeren čas za sajenje trajnic samo pomlad. To je veljalo takrat, ko smo trajnice izkopavali le v vrtnih nasadih in jih razmnoževali z delitvijo starih nasadov. Dandanes to seveda včasih še vedno počnemo, veliko trajnic pa lahko kupimo, vzgojenih v lončkih. Takšne lahko sadimo v vrtne grede ali okrasne posode od pomladi pa do jeseni.   

Vendar je uspeh poletnega sajenja trajnic na vrt odvisen od marsičesa. Vsekakor so pomehkužene in preveč gnojene sadike, vzgojene v šotnici, lahko ob nakupu sicer zelo lepe, vendar marsikdaj ne preživijo sajenja na prosto v poletni vročini. Takšne se le težko vraščajo v tla in zato hitro trpijo zaradi suše. Zato jih je po sajenju treba nekaj časa senčiti in stalno skrbeti za vlago v tleh. Tiste, ki so bile slabo vkoreninjene, bodo tudi težko prenesle sajenje na prosto, če zanje ne bomo res dobro skrbeli.   

Tiste sadike pa, ki so že v lončkih rasle v navadni vrtni prsti in morda v lončkih trpele občasno sušo ter bile marsikdaj tudi podhranjene, bodo ob sajenju na prosto prišle v boljše rastne pogoje in se bodo hitro vkoreninile. Le poskrbeti bomo morali, da jih ob sajenju temeljito zalijemo, potem pa le enkrat ali dvakrat na teden, če seveda vmes ne bo dežja.   

Kdor torej ni uspel novih saditev opraviti prej, to seveda lahko stori tudi še v mesecu juniju ali tudi še kasneje, kadar bo pač utegnil in imel voljo to storiti. Po vrtnih centrih je poleti ponudba sadik sicer skromna, zato pa pravi gojitelji trajnic lahko ponudijo marsikaj tudi poleti.        

Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. ing. hort. 

Več: http://www.trajnice.com

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog