Vodič

Božični kaktus
Božič radi pospremimo s posebnimi rastlinami, ki cvetijo v prazničnem času, še zlasti z božično zvezdo (kjer se obarvajo listi in dejansko ne gre za rdeče cvetove) ter božičnim kaktusom. Ta spada med tako imenovane členkaste kaktuse in dejansko nima bodic, izvorno raste na drevesih (kot naša bela omela) in ravno tako kot božična zvezda prihaja iz Južne Amerike.

Priprava kaktusa na cvetenje


Božični kaktus potrebuje za cvetenje daljše obdobje noči od dneva, zato ga je treba že kakšna dva ali tri mesece pred želenim cvetenjem postaviti v temo in ga redkeje ter manj zalivati. Temperatura naj bo okoli 15 stopinj. Tema večji del dneva in nižja temperatura sta pogoja za cvetenje, saj na konstantni svetlobi in v toplem okolju (sobni temperaturi) popkov ne bo naredil.

Ko nastanejo popki lahko rastlino prestavite na želeno mesto in spet pričnete z običajnim zalivanjem, vendar naj razlika med hladnim in toplim prostorom ne bo prevelika, da ne bodo poki odpadli. Če jo prestavljate s 15 na 22 stopinj, je najbolje, da ima rastlina vmes še eno »postajo« s srednjo temperaturo.

Če kupite božični kaktus v cvetličarni v času pred božičem, naj vam ga zavijejo v papir, saj se lahko zaradi prenašanja s toplega na hladno in spet na toplo popki ravno tako »prehladijo« in usujejo. Cvetovi so občutljivi tudi na prepih, korenine pa na izsušitev (kljub splošnemu mnenju, da sukulente preživijo sušo, potrebuje božični kaktus dovolj vlage).

Obdobje po cvetenju


Običajno pričnejo božičnemu kaktusu cvetovi odpadati v prvem mesecu leta. Takrat je kaktus potreben počitka na temperaturi 10 do 12 stopinj Celzija, zalivanje pa ni potrebno. Kaktusu takrat tudi odstranimo izsušene in stare členke.

Maja je kaktus najbolje postaviti ven, kjer naj bo v senci ali polsenci. Pričnemo ga obilneje zalivati, saj je to zanj čas rasti, vendar pa ne sme stati v vodi. Če se rastlina guba in izgublja členke, je zalita preveč, če se prične barvati rdeče, pa jo postavite bolj v senco.

Spomladi lahko božični kaktus tudi presadite v rahlo kislo zemljo za epifitne rastline z dodatkom kremenčevega peska, prav tako pa lahko pričnemo z razmnoževanjem preko potaknjencev. Potaknjenci naj imajo po 4 členke, najbolje pa se bodo prijeli pri prijetnih poletnih temperaturah okoli 25 stopinj in v majhnih lončkih.


Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

23. Flora

17.03.2018 - 18.03.2018 Sejem FLORA – Vse za vrt, dom in okolico.

Ornitološki sprehod

18.03.2018 - 18.03.2018 Z dobrim sluhom in ostrim vidom boste opazili marsikaterega ptiča, ki se skriva v krošnjah dreves in grmov.

Butara za Cvetno nedeljo

21.03.2018 - 21.03.2018 Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev.

Vse lepo o vrtnicah

24.03.2018 - 24.03.2018 Tradicionalno pomladno strokovno-družabno srečanje z bogatim programom za udeležence.

Velikonočna delavnica

31.03.2018 - 31.03.2018 Ob tem prazniku veselja in upanja bomo na delavnicah izdelali pirhe, ki jih bomo pobarvali z naravnimi barvami.

Anketa

Moja hiša potrebuje