Vodič

Zeleno gnojenje

Namen zelenega gnojenja je, da tla razrahljamo, obogatimo z organsko snovjo in dušikom. Rastline, ki jih uporabljamo za zeleno gnojenje, razvijejo obsežen koreninski sistem, ki rahlja tla.

Pri zelenem gnojenju posejemo na gredo eno izmed vrst, ki so primerne za zeleno gnojenje. Ko rastline zrastejo, jih vkopljemo v zemljo, kjer počasi propadejo, na gredo pa posejemo novo kulturo. Zeleno gnojenje lahko izvajamo pred sejanjem kulture, ki jo želimo gojiti na gredi, vmes, med dvema kulturama, če bo greda nekaj tednov prazna in po koncu pridelave, konec poletja ali ob začetku zime. Z zelenim gnojenjem izboljšujemo in rahljamo tla. Tla lažje ohranjajo vlažnost, hranilne snovi pa so rastlinam lažje dostopne. Z zelenim gnojenjem tudi preprečujemo razvoj plevela na praznih gredah.

Če se odločimo, da bomo izvedli zeleno gnojenje pred sezono ali med sezono, potem tla zrahljamo z vilami (ne prekopljemo) in pograbimo. Posejemo rastline in pustimo, da zrastejo. Koliko časa pustimo rastline rasti, je odvisno od časa, ki ga imamo na voljo do sejanja glavne kulture. Večje, kot bodo rastline, večji bo učinek zelenega gnojenja. Najkasneje tik pred cvetenjem rastline porežemo ali pokosimo. Pokošene dele lahko uporabimo za kompost ali zastirko in gredo prekopljemo približno 10 cm globoko. Pokošene dele lahko razrežemo z lopato in jih vkopljemo. Dodamo kompost ali organsko gnojilo in gredo pograbimo. Greda je pripravljena na sejanje.

Če se odločimo, da bomo zeleno gnojenje izvedli na koncu sezone, potem jeseni, ko poberemo zadnji pridelek, gredo zrahljamo. Posejemo rastline, ki jih bomo uporabili za zeleno gnojenje in jih pustimo preko zime na gredi. Grede lahko prekrijemo z zastirko iz listja ali slame. Do pomladi bodo rastline preperele. Zgodaj spomladi pograbimo ostanke in vkopljemo kompost ali organsko gnojilo. Gredo pograbimo in je pripravljena na novo sezono.

Za zeleno gnojenje se uporabljajo različne rastline. Najpogosteje sejemo volčji bob, bob, lucerno, deteljo, oljno repico, zimsko ogrščico, ajdo, špinačo, sončnice, ognjič, motovilec, rumeno gorčico.

Zeleno gnojenje najpogosteje izvajamo na zelenjavnih gredah. Enak učinek pa dosežemo tudi na gredah z okrasnimi rastlinami, predvsem tam, kjer gojimo enoletnice in dvoletnice. Če gredo trajnic popolnoma spremenimo, lahko pred sajenjem novih rastlin izvedemo zeleno gnojenje in izboljšamo pogoje za rast.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog