Vrt vrstne hiše

Če imamo vrt pri vrstni hiši, je ta največkrat majhen in podolgovat. Vrt načrtujemo s premislekom, da nas ne bi utesnjeval. Možnosti ureditve takšnega vrta so neizmerne, vse je odvisno le od domišljije načrtovalca.

Stična točka med hišo in vrtom je terasa. Tla terase obložimo z vremensko odpornim materialom, kot so kamnite ali keramične plošče. Na teraso postavimo sedežno garnituro. Če je terasa na sončnem mestu, si omislimo markizo ali pergolo po kateri se vzpenja trta ali kakšna druga vzpenjavka. Teraso lahko preuredimo v zimski vrt in si povečamo bivalni prostor hiše. Okoli terase naj bo trata, na robovih pa zasadimo nizko živo mejo ali posamezne grme.

V delu vrta zasadimo sadno drevje, zelenjavni vrt pa uredimo v najbolj oddaljenem delu. Kompostnik postavimo tako, da nam ne kvari pogleda, istočasno pa naj ne bo preveč od rok. Lahko ga zakrijemo z grmovjem.

Če imamo manjše otroke, lahko uredimo peskovnik ali postavimo igrala. Postavitev ribnika je lahko bolj problematična, lahko pa si omislimo manjši bazenček ali pa vodni vrt v posodah, ki jih razporedimo po trati ob robu terase.

Ker so vrtovi ozki, ne sadimo široko krošnjatega drevja. Raje posadimo pokončno rastoče vrste (ciprese, smreke, macesen, tuja). Enako velja tudi za grmovje.

Vrt ogradimo z ograjo visoko 1,5 do 1,7 m. Če smo se odločili za živo mejo naj le-ta ne bo prebujna.  V soseskah, kjer prevladujejo med sosedi dobri odnosi, ograje med vrtovi niso potrebne. Takšen vrt brez ograje je vizualno lepši in deluje večje. Mejo lahko določimo tudi s širšim nasadom trajnic ali vrtnic, ki jih lahko negujeta oba lastnika. Ker pa vseeno potrebujemo nekaj zasebnosti, je smiselno, da okoli terase napravimo ograjo ali zaslon iz rastlin.  
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog