Družinski vrt

Družinski vrt je vrt, ki je prilagojen družini. To pomeni, da v njem najdejo svojo zabavo in zadovoljstvo tako otroci, kot starši in stari starši. Za vsakega je nekaj. Lahko vsebuje vse elemente, ki so značilni za druge vrste vrtov. Gre za harmonijo med družinskimi člani na eni strani in obliko, rastlinami in živalmi na drugi strani.

Otrokom je vrt lahko prijetno igrišče. V njem se igrajo, zabavajo obenem pa se spoznavajo z naravo. Mnogo stvari lahko odkrijejo: cvetove, čmrlje, vodo, okusne sadeže, … Zanimiva izkušnja za vsakega otroka je, če ima svojo lastno gredico, kjer sadi in vzgaja rastline. S tem spoznava osnovna pravila narave. Greda velikosti 1x1 m je ravno pravšnja za malega kratkohlačnika. Gredo dvignemo za 20 do 30 cm nad okolico. Ogradimo jo z lesenimi deskami ali manjšimi bruni, na prostor pa nasujemo kvalitetno in z organskimi snovmi bogato zemljo. Na ta način bo z gredo najmanj dela, otrok pa bo imel lažji dostop do rastlin. Postavimo jo spomladi, da bo malček lahko takoj začel z delom. Pri tem ga pustimo, da dela kakor sam hoče, le rahlo ga usmerjajmo. Veliko staršev naredi napako in gredo naredi po svojem okusu tako, da je »lepa.« Če mu pustimo proste roke, se bo sam naučil, kako ravnati z rastlinami, pa čeprav bo marsikatera propadla.

Zato izbiramo trpežne rastline, ki ne potrebujejo veliko nege in prenesejo grobo ravnanje. Primerne so hitrorastoče vrste, kot so sončnica (Helianthus annuus), ognjič (Calendula officinalis), slak (Convolvolus sp.), kozmeja (Cosmos bipinatus) in kapucinka. Izmed zelenjave so primerne buče, radič in kumare. Seveda lahko posadimo tudi jagode in majhno sadno drevo. Zanimive so tudi rastline, ki imajo vonj podoben sladkarijam. Zasadimo lahko čokoladno kozmejo (Cosmos atrosanguineus), Cephalophora aromatica in vanilijevo posončnico (Heliotropium arborescens).

Ne smemo pozabiti tudi na orodje, ki naj bo otroku primerno. Lopatka, grabljice, motikca, vedrce in seveda rokavice primerne velikosti naj nikar ne manjkajo v zbirki. Okoli gredice namestimo tudi različne lesene figure živali (keramičnih se izogibajmo), vetrnice ipd., ki bodo predstavljale dodatno zabavo.

Voda je privlačna za otroke, vendar je potrebna pazljivost. Predvsem globlje ribnike moramo zaščititi z mrežo, ki jo položimo preko vodne gladine, da preprečimo otrokov padec v vodo. Če imamo možnost, napravimo studenček in postavimo nekaj mlinčkov. V vročih dneh bo primerna tudi vrtna cev ali razpršilnik za zalivanje trate.

Vir zabave bo vsakemu majhnemu otroku peskovnik, v katerem bo preživel dolge ure ob igri. Peskovnik napravimo s pomočjo lesenih desk ali manjših tramov s katerimi ogradimo 1,5 x 1,5 velik prostor. Vanj nasujemo droben pesek ali mivko. Domačim živalim moramo preprečiti dostop do peskovnika, da ne bodo v njem puščale svojih iztrebkov (predvsem mačke). Najenostavnejši način je prekrivanje peskovnika s folijo, če pa želimo imeti bolj trpežno zaščito, pa lahko iz lesa izdelamo pokrov.

Tudi različna igrala sodijo v vrt, ne smemo pa pozabiti na večjo travnato površino, kjer se bodo lahko izvajale igre z žogo. Z grmovnicami oblikujemo razna skrivališča, če pa imamo večje drevo, lahko napravimo pravo hišico na drevesu, ki bo razveselila vsakega otroka.

Za kuharico ali kuharja je pomemben zelenjavni vrt, kjer je mogoče vsak dan sproti nabrati svežo zelenjavo in zelišča. Zelenjava iz domačega vrta je tudi preverjeno zdrava. S pravilnim načrtovanjem gred lahko v poletnem času povsem zadovoljimo potrebe po zelenjavi. Ne pozabimo tudi na gredice z zelišči. Tudi ta nam bodo prišla prav. Prostor za zelenjavni vrt naj bo na sončnem mestu. Tudi velikost je pomembna; velik naj bo toliko, da bo vsaj del leta zadostil vsem našim potrebam po zelenjavi. Če se v vrtu igrajo otroci, je smiselno zelenjavne grede ograditi z ograjo. Ograja naj bo nizka. Dovolj je 50 cm ravno toliko, da se ne bo med solato prikotalila žoga. Lahko je živa meja ali pa lesena. Če se želimo ukvarjati z zdravilnimi zelišči, napravimo gredo, ki bo namenjena tudi njim.

V družinskem vrtu ne sme manjkati mesto, kjer se bo družina zbirala. To je lahko terasa, dvignjen del vrta ali zanimiv kotiček. Ne smemo pozabiti na klop ali sedežno garnituro in seveda mizo. Tak kotiček je lahko oblikovan kot dnevna soba na prostem. Omejujejo ga naj različne cvetoče rastline. Nujno je, da poskrbimo za senco. To lahko nudi senčnica, pergola ali večje drevo.

Če se bodo po vrtu gibali stari starši, ne smemo pozabiti na čim več različnih kotičkov za počitek. Klopco lahko postavimo skoraj v vsakem delu vrta. Dovolj je čisto preprosta klop, le v senci naj bo. Če stari starši radi opazujejo naravo, naj bodo klopi postavljene na mestih, kjer je lep razgled. Marsikateremu starejšemu človeku je »brkljanje« po vrtu konjiček, zato jim to vsekakor omogočimo. Morda lahko prevzamejo celotno urejanje vrta. Pri nabavi orodja pazimo, da izbiramo tako, ki je primernejše za starejše ljudi.

Veliko družin ima tudi domače živali. Seveda je vrt zanje zelo primerno okolje, še posebej za pse. Pes naj se prosto sprehaja po vrtu, vendar ga moramo naučiti osnovne higiene. Gredice z rožami bomo morali zaščititi z ograjo ali na drugačen način, ravno tako tudi ribnik. Če imamo večji vrt, ga predelimo z ograjo na dva dela. En del naj bo urejen tako, da se bo pes brez težav gibal, v drug del pa ne bo mogel. Pri mačkah je manj težav, problematično je le njihovo zakopavanje iztrebkov. Zato moramo poskrbeti, da so grede povsem prekrite z rastlinjem in mačka ne more do gole zemlje. Peskovnik moramo pokrivati, saj mačka prepleza še tako visoko ograjo.

V družinskem vrtu mora biti varnost na prvem mestu. Orodje, ki ga uporabljamo, moramo redno pospravljati. Ravno tako uporabljamo rokavice, kadar delamo z vrtnicami ali drugimi rastlinami, ki imajo trnje. Različna škropiva in gnojila shranjujemo na varnem mestu, kjer niso dosegljiva otrokom. Najbolje je, da so pod ključem. Pred majhnimi otroki moramo zaščititi ribnik. Lahko je to višja ograja, še boljša izbira pa je mreža, ki jo položimo nad vodno gladino in preprečuje, da bi se otrok v ribniku utopil. Ravno tako moramo preprečiti, da otroci pridejo v stik s strupenimi rastlinami. Najboljša zaščita je, da takšnih rastlin nimamo, v nasprotnem primeru pa moramo preprečiti dostop do njih. Če otrok zaužije strupeni del rastline, moramo takoj poklicati prvo pomoč.

Sanje marsikatere družine so, da bi imela velik in bogat vrt s čim manjšim vložkom časa in denarja. Pri denarju lahko veliko privarčujemo, če sami razmnožujemo rastline. Pri času pa privarčujemo, če izbiramo nezahtevne rastline, ki jih posadimo na ustrezna mesta.

Člani družine bodo z vrtom najbolj zadovoljni, če bodo v njem našli svoje mesto. Zato že pri načrtovanju upoštevajmo njihove želje. Ne pozabimo, da otroci rastejo in njihove zahteve do vrta se ves čas spreminjajo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog