Vodič

Postavitev cvetličnega mejnega zidu

Namesto ograje ali žive meje vrt lahko ogradite tudi z zidom. Zlasti v bližini prometne ulice lahko zid občutno ublaži obremenitev s hrupom.


Korenine obdržijo zemljo skupaj

Zid iz nasute zemlje ali naravna brežina je lahko zelo primerna meja vrta. Nagnjena površina je pestro posajena, kar ne zagotovi le lepega videza, marveč izboljša tudi trdnost podlage, saj korenine povežejo zemljo in jo v tudi ob močnih padavinah varujejo pred posutjem.

Preden je brežina ali zid dobro poraščen in popolnoma prekrit z rastlinami, lahko že srednje močna nevihta povzroči, da pobočje zdrsi. Zato posajena tla prekrijte s posebnimi kokosovimi ponjavami ali robustnimi koprenami, ki jih na mestih, kjer so posajene rastline, izrežite v obliki križa. Takšno pokritje varuje zid, dokler se ne razrastejo korenine, ki ga stabilizirajo, hkrati pa preprečuje razraščanje plevela.

Za posaditev so primerne nizke drevnine za prekrivanje tal ali drevnine, ki rastejo v širino, kot so vrtnice za prekrivanje tal, plazeča trdoleska, šentjanževka, panešplja, prstnik ali kosteničevje, pa tudi veliko blazinastih cvetočih trajnic, kot sta grobeljnik ali grenik, ki jih najdete na skalnjakih. Za izbiro rastlin je odločilna lega. Tudi sam zid lahko spremeni pogoje. Vznožje zidu je praviloma vlažno in bolj senčno kot gornji deli zidu.


Za 30 minut dela

► Na pripravljene temelje postavite 3 m zidu iz betonskih zidakov.

► Posadite zid.

 

Ravno podprtje pobočja

Betonske dele zložite drugega na drugega, da nastanejo vrzeli, ki jih lahko dobro posadite. Tudi same obroče napolnite z zemljo. Zid napolnite z drenažno plastjo prodnikov.

 

Stopničasto podprtje pobočja

Tudi v tem primeru postopate podobno, le da morate vsako novo vrsto obročev pomakniti nekoliko nazaj. Tudi ta zid napolnite z grobimi prodniki, da bo drenaža boljša.

Podprtje pobočja z zidom

Na dnu pobočja izkopljite 40-50 cm globok jarek in ga napolnite s 30 cm debelo plastjo proda ali drobirja. To plast zalijte z betonsko posteljico, v katero zasidrate prvo vrsto zidakov-za naslednje vrste malta ni potrebna.


Rastline za mejni zid

 
Rastlina
Višina/ listje/ barva cvetov

Drevnine

 

Kosteničevje

Do 80 cm/zimzeleno

Bršljan

Nizkorastoč/zimzelen

Panešplja

Do 70 cm/listopadna

Plazeča košeničica

Do 40 cm/listopadna

Pomladanska resa

Do 20 cm/zimzelena

Smrdljivi brin

Do 50 cm/zimzelen

Plazeči brin

Do 50 cm/zimzelen

Trajnice

 

Avbrecija

Do 15 crn/različnih barv

Krvavo rdeča krvomočnica

Do 15 cm/karminsko rdeči cvetovi

Smiljka

Do 20 cm/srebrno listje/beli cvetovi

Iglasta plamenka

Do 20 cm/različnih barv

Milnica

Do 30 cm/roza cvetovi

Grobeljnik

Do 40 cm/zlato rumeni cvetovi


Brežnat zid iz narejenih delov

Če bi radi postavili nizek nasip ali zid ali trajno podprli za1.mirovali brežino, posezite po narejenih betonskih delih, ki jih je lahko posaditi. Pravijo jim tudi saditveni obroči, saj lahko preprosto natikate drugega na drugega. Ti elementi so iz betona, ki mu pogosto primešajo lavo, ekspandirano glino ali ekspandirani skrilavec. Dobijo se v različnih barvah in vrhnjih površinah. Če jih napolnite zemljo, so zelo stabilni in trdni, tako da jih zlahka posadite z nizkimi drevninami ali trajnicami. Drevnine in trajnice lahko ceto posadite drugo poleg druge, čeprav imajo zelo različno zahteve za zemljo, ker lahko sestavo zemljo v posameznih obročih prilagodite rastlinam. Na vrhu nasipa ali zidu |e Idealen prosor za nizke drevnine, kot sta pomladanska resa in košeničica ali pa za nizkorastoči češmin, kot Je okrasna vrsta Berterts buxifolia 'Nana'.


Posaditev zidu

 

V zidu ali nasipu izpraskajte Špranjo ali pa jo naredite z dletom; pri tem lahko odstranite tudi nekaj kamenja.

Razširjeno špranjo dobro napolnite s prepustnim substratom, kot je mešanica enakih delov vrtne zmelje, peska In drobnega drobirja.

Z dvema lopaticama nato rastlino posadite v špranjo tako, da gre vanjo vsa korenina. Na koncu vrzeli zapolnite s substratom in rastlino zalijte.
 

Narejeno na hitrico

Že narejeni gradbeni elementi (zgoraj) omogočajo hitro postavitev nasipa. V teh delih so korita, v katera lahko posadite rastline za skalnjake.

Trajno lepo

Za stopničasto brežino iz velikih grobo obtesanih naravnih kamnov (brez malte) je najbolje, da jo zgradi strokovnjak.

 

Več: http://www.emka.si/prakticni-vrtnar-rd/PR/126117,13346

Vir: Praktični vrtnar, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog