Vodič

Kako pripravimo tla pred spomladansko setvijo in sajenjem

Del zastirke je med zimo razpadel, na gredah so ostali grobi ostanki, ki jih spomladi z grabljami pograbimo in damo na stran. Pod zastirko nas pričaka prhka rahla zemlja, ki je takoj nared za setev še tako drobnega semena. Če je za nami šele prva jesen, ko nismo gred prekopavali, tla pa so zaradi našega prejšnjega ravnanja z njimi zelo uničena in poleg tega še ilovnata, jih bo spomladi po vsej verjetnosti treba pred setvijo še enkrat zrahljati z vilami. Vrhnji plasti doda­mo tudi nekaj komposta. Sedaj so grede nared za setev. Po setvi seveda ne pozabimo vmesnih prostorov med setvenimi brazdami zastreti s slamo, senom, travo. Še lažje bo, če boste pri­pravljene grede najprej zastrli z zastirko, potem pa prostor, ki ga boste potrebovali za setev v brazde ali za sajenje, odstrli - zastirko po­maknili na stran.

Spomladi pred setvijo sem po vsej gredi dodala nekaj slame, saj se je je del pozimi razgradil. Potem sem zastirko razgrnila le na tistem delu, kjer sem sejala.


 

Tla, ki so bila jeseni prekopana

Tla, ki smo jih jeseni prelopatili, so polna velikih grud, ki jih je sedaj treba z motiko razbiti, manj­še pa zdrobiti z grabljami. Veliko več znoja bo preteklo kot pri prejšnjem načinu priprave tal. To si zapomnimo in se že letos odločimo, da jeseni ne bomo več prekopavali.

Več: http://www.emka.si/ekolosko-vrtnarjenje-za-vsakogar/PR/18215...

Vir: Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog