Vodič

Čebelam prijazen vrt 
Ne glede na to, ali imate ob svojem domu zelenjavni vrt ali zelenico, obdano s cvetjem, je vedno dobro zasaditi tudi rastline, ki privabljajo čebele – od tega nimajo koristi samo pridne delavke, temveč tudi vi, saj vam bo vrt zaradi dobrega opraševanja bolje uspeval in vas lepo nagradil s sadeži. Poleg tega bo takšen vrt privabil tudi druge koristne opraševalce, na primer čmrlje ter metulje, ki opravijo delo tam, kjer ga čebele ne zmorejo, veliko žuželk pa bo v vaš vrt privabilo še veliko ptic.

Ste vedeli, da vam brez čebel ne bodo uspevale kumarice? Da brez čmrljev ne bo obrodil paradižnik? In tudi vse okrasne žužkocvetke, tako rože kot drevesa bodo na slabšem.
 

Rastline, ki privabljajo čebele

Da bodo čebele postale redne obiskovalke in opraševalke vašega okrasnega ali zelenjavnega vrta, morate v njem posaditi in posejati rastline, ki jih bodo vanj privabile. To pomeni, da je treba zasaditi rastline, ki imajo dolgo obdobje cvetenja, oziroma tiste, ki cvetijo večkrat letno. Privablja jih tudi pisano travniško cvetje, ki se ga v želji po urejenem in enotnem videzu zelenic pogosto skušamo znebiti. Za zelo privlačnega tako velja na primer regrat, ki spomladi čebelam zagotavlja obilje hrane, a ga na svojem vrtu prepogosto obravnavamo kot plevel in skušamo odstraniti. Bogat vir hrane so tudi razne detelje, ki so ravno tako polne nektarja, poleg njih pa še različne vrste rese, žafran in zvonček.

Poleg travniških rastlin ne pozabite na bogato cvetoče okrasne rastline, ki cvetijo večji del poletja, na primer vrtnice, med »pol-okrasnimi« rastlinami pa lahko čebele preko poletja odlično privabljajo sončnice. Tudi povsem tipične okrasne rože kot so tulipani, narcise, astre, lilije, glicinije, kovačniki, kokarde oz. gajlardije, rudbekije, potonike in druge bodo čebele precej razveselile.

Najbolj učinkovit način za privabljanje čebel so seveda drevesa, ki »dajejo med«. To so smreka, akacija, lipa in hrast, a pozabiti ne smemo niti na čebelam zelo ljuba sadna drevesa, na primer jablane in češnje. Poleg teh je zelo medovita tudi daljna sorodnica jablan – ajda. Kadar v vrtu nimate prostora za večja drevesa, si lahko pomagate tudi z manjšimi, okrasnimi vrstami dreves, ki jih sadimo v lonce – na primer okrasnimi mandarinovci ali pomarančevci.

Naslednja so zelišča in začimbe. Čebelam gredo najbolj v slast sivka, meta, bazilika, žajbelj, timijan in origano.

Na zelenjavni ali tudi okrasni vrt vedno posadite tudi jagodičevje. Čebele obožujejo cvetove jagod, borovnic, malin in robid.

Kaj pa zelenjava? Največkrat boste čebele, čmrlje in ostale opraševalce opazili na cvetovih kumar in kumaric, paradižnika, buč, melon, lubenic, in cvetočega brokolija.
 

Kako zasaditi vrt, privlačen čebelam?

Čebela bolj privlači cvetje v skupini, kot pa posamezno, zato v gredicah ali ob zelenici zasadite rastline na kup – posameznih rož ali začimbnic naj bo skupaj za vsaj eno cvetlično korito.

Dovolite, da rastline cvetijo. To je še posebej pomembno na zelenjavnem vrtu, kjer radi zelenjavo hitro poberemo, še preden »gre v cvet« – vendar pa je nujno, da dovolimo tako čebuli kot brokoliju in drugi zelenjavi kdaj razviti tudi cvetove.

Na vrtu poskrbite za vir vode, saj čebele pri svojem delu potrebujejo tudi osvežitev. Ne potrebujete je veliko – manjši podstavek za cvetlično korito, v katerem se nabira voda, nekaj kapljic ob pipi za vrtno cev ali jutranja rosa na velikih zeljnih listih bodo dovolj.

In nazadnje še tisto, kar gotovo že veste: v svojem vrtu ne uporabljajte herbicidov, pesticidov in drugih kemičnih sredstev. Čebele so nanje zelo občutljive!

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog