Vodič

Zeliščni zabojček za okensko polico

Zabojček za okensko polico je miniaturni vrt. Lahko ga postavite na okensko polico ali ga obesite na nosilce na zunanjo steno. V obeh primerih je lep in priročen okras. V to zasnovo lahko spravite tri lončke. Plazilke med zelišči, kot sta svetlin ali kreša, dobro izgledajo, ko rastejo poleg pokončnih zelišč, kot sta drobnjak in koper. Poskusite skupaj posaditi zelišča z različno sestavo, npr. žametni in kosmati žajbelj ob svetlečo se baziliko in kodrasti peteršilj.

Zabojček za okensko polico prilagodite svojim kulinaričnim zahtevam. Posadite pikantno vietnamsko meto z navadno meliso z okusom po citrusih in jedko poprasto materino dušico. Tudi barva je pomembna. Vijolično rdeča perila, kremna in zelena raznobarvna jabolčna meta in svetlo rdeče pekoče paprike nudijo vpadljivo mešanico barv.

Če zabojček namestite na zunanjo steno, je vseskozi izpostavljen vremenskim vplivom, zato morate za izdelavo izbrati dobre materiale. Če se odločite, da ga boste obesili na nosilce, preverite, ali so dovolj močni, da bodo zdržali težo lončkov, in ali nista morda preperela površina, na katero jih boste postavili, ter zabojček.

Pazite, da bo zemlja v lončkih vseskozi dovolj vlažna. Veter in sonce jo lahko hitro izsušita.
 

Izdelava zabojčka za okensko polico


Potrebščine

Mere narejenega zabojčka so 488 mm x 228 mm x 170 mm.
 • galvanizirani žeblji za les velikosti 40 mm x 2 mm
 • vrtalni stroj z svedrom za les debeline 1,5 mm
 • borova plošča z merami 900 mm x 190 mm x 19 mm
 • borova plošča z merami 2100 mm x 42 mm x 19 mm
 • zunanja lesna barva
 • zunanji svetleči lak za vrhnji premaz
 • stekleni papir in ročna žaga
 • svinčnik, merilni trak in kotomer
 • majhen čopič
 • kladivo, kit

1. Ploščo velikosti 900 mm x 190 mm x 19 mm razžagajte na eno 540 mm dolgo desko za dno in dve 170 mm dolgi deski za končnici. Ploščo velikosti 2100 mm x 42 mm x 19 mm razžagajte na štiri 488 mm dolge deščice, za stranice. Vse robove In vogale zgladite s steklenim papirjem.2. V končnici izvrtajte po 3 luknje 30 mm od spodnjega roba: dve luknji naj ležita 10 mm od obeh robov, tretja pa naj leži na sredini. Nato končnici pribijte na dno.

3. Na konceh deščice za stranico izvrtajte luknje za žeblje jn deščico pribijte na vrh obeh končnic.To ponovite na drugi strani zabojčka. Nato Izvrtajte luknjo v drugi dve deščici in ju pribijte na spodnji del končnic.4. Ves les zgladite s steklenim papirjem.Glavice žebljev s prebijačem zabijte globlje v les in zakitajte luknje. Prebarvajte z osnovnim premazom. Ves les zbrusite še enkrat. Nato nanesite dva vrhnja premaza Izbrane barve in ju pustite, da se dobro posušita, preden ju zbrusite. Brušenje zadnjega premaza zabojčku zagotovi nekoliko obrabljen rustikalen videz. 
 • Poskusite izbrati cvetoča zelišča izbrane barvne teme. V slezenasti in vijolični temi lahko nastopajo zelišča, ki imajo rada sončno lego, kot so žajbelj, navadni ožepek ali sivka.
 • Posadite lahko tudi različice istega zelišča. Poskusite s klasasto, kodrasto in navadno poprovo meto ali pa z dišečo, tajsko in sveto baziliko ter različico 'Red Rubin'.
 • Izberite barvno temo, ki se sklada z barvami na steni hiše. Zelišča z belimi cvetovi, kot sta zdravilna špajka ali rimska kamilica, imajo svež videz na modrem ozadju.

 

Več: http://www.emka.si/velika-knjiga-o-zeliscih-rd/PR/124782,132...

Vir: Velika knjiga o zeliščih, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog